Archív

Életműrekordot ért el egy Bornemisza Géza-kép

Bornemisza Géza Kilátás a hegyre című olajképe a festő életművében az eddigi legmagasabb áron, 34 millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria 204 tételt felvonultató téli árverésén, múlt szombaton Budapesten.

bornemissza géza

 

Bornemisza Gézának az 1912-es jubileumi Nagybánya-kiállításon is bemutatott, 1909 körülire datált festménye a párizsi élményekről, Matisse és Czóbel képeinek hatásáról tanúskodik. Az olajkép kikiáltási ára 12 millió forint volt, élénk licitnövekedés mellett végül 34 millió forintnál ütötték le. „Ilyen magas áron Bornemisza-művet még nem adtak el árverésén” – mondta el Einspach Gábor, a galéria szakértője az aukció után.

Nagy volt az érdeklődés Kmetty János Csendélet kancsóval és gyümölcsökkel című, 1915 körül készült festménye iránt, amelyre a licit 12 millió forintos kikiáltási árról indult és végül 30 millió forintnál ütötték le. Élénk licitnövekedés mellett 34 millió forintért kelt el az aukción Paál László 1873-as Eső után, őszi hangulat című tájképe, amelynek kikiáltási ára 15 millió forint volt.

Az árverésen szerepelt Francois Gachot francia író, pedagógus, a magyarországi francia nagykövetség egykori attaséjának gyűjteménye is, amely a két világháború közötti magyar képzőművészet franciás irányultságú, lírai alkotásait vonultatta fel. Az aukción a gyűjtemény szinte összes darabja gazdára talált, Farkas István 1938-ra datált Parkban című alkotása például 10 millió forintos leütési áron kelt el – összegezte az eredményeket a szakértő.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top