Archív

Gonosz köd takarja Magyarországot

„Esztergomnál a Mária Valéria-híd nyolc, épp rajta áthaladó autót „dobott le” a hátáról, a ceglédi szökőkút vízköpő oroszlánja alatt megroppant a kőpárkány, mire a hatalmas szobor lezuhant és pozdorjává tört. Miskolcon kisiklottak a piros villamosok, Debrecenben maguktól kondultak meg a nagytemplom harangjai, Pécsett pedig beroskadt a dzsámi zöld kupolája.”Böszörményi Gyula

2007-ben a rajongók nagy szomorúságára véget ért Böszörményi Gyula Álomfogók című regénysorozata, ami Réti Gergő, a sámántanonc kalandjait regélte el, s amiből azóta Kassán sikeres musical is készült. Néhány évvel később a szerző új bűvös történetet kezdett mesélni. A RONTÁSŰZŐK hamarosan éppúgy az olvasók kedvencévé vált, mint nagy elődje. Az első kötetben, mely Az időkút címet kapta, Angelina és Endzsi, a különös kőbányai ikerpár arra ébredt, hogy üldözött idegenné vált saját hazájában! A lányok hamarosan arra is rádöbbentek, hogy ők az utolsó magyarok a világon, sőt, Magyarország soha nem is létezett, mivel anno a hazát kereső magyarok Árpád vezérrel együtt útközben valahol eltűntek! Angi és Endzsi őrült kalandok során át jutott el a múltba, a Kazár Birodalom szívébe, és oldotta meg a rejtélyt.

Böszörményi GyulaEzután jött A gyásznémber alcímet viselő folytatás, melyben a Pannon-tenger árasztotta el Magyarországot, zárkózott szigetlakókká téve a tatárjárás idején élő magyarokat. Az ikreknek ráadásul Batu kán seregével, és a szerelem sokszor zavaros, érthetetlen és fájdalmas nehézségeivel is szembe kellett nézniük! A regény a tatárjárás eseményeit és IV. Béla király korát történelmi hitelességgel mutatta be, miközben a fordulatos kalandok sem maradtak el.

Most pedig itt a trilógia befejező része, melyben: „Endzsiék már csupán kétháznyira voltak a Bazalt utca 14-től, mikor a soron következő földrengés leverte őket a lábukról. Mély moraj, sivalkodó szirénák, sikoly, üvöltés, vonyítás, robajló és recsegő hangok töltötték be a világot. Az egyik villanyoszlop kifordult a helyéből, és szikrát hányó vezetékeit magával rántva az úttestre zuhant. A magasfeszültség eleven kígyókként rángatta-tekergette a fekete drótokat, míg végül a sarkon álló transzformátor iszonyú csattanással ki nem sült. A ragacsos, átláthatatlan, piszkossárga Köd lassan mindent elnyelt. A dobbanások valahonnan a Pilisből indultak, s körkörösen – mint mikor kavicsot dobunk a vízbe – gyűrűztek szét, mindenhol azonos erővel rázva meg a földet. Esztergomnál a Mária Valéria-híd nyolc, épp rajta áthaladó autót „dobott le” a hátáról. A ceglédi szökőkút vízköpő oroszlánja alatt megroppant a kőpárkány, mire a hatalmas szobor lezuhant és pozdorjává tört. Miskolcon kisiklottak a piros villamosok, Debrecenben maguktól kondultak meg a nagytemplom harangjai, Pécsett a dzsámi zöld kupolája beroskadt, Sopronban a Szélmalom-kaszárnya híres tornya úgy dőlt el, mint a kuglibábu, Pozsonyban az óváros minden ablaka és kirakata betört, az ungvári vár vastag falai megrepedtek, Nagyváradon a Fekete Sas palota alatt beszakadtak a régi csatornajáratok, így a gyönyörű épület egyetlen pillanat alatt összedőlt…”

Magyarországot és a környező országok egy részét sűrű, rosszindulatú, áthatolhatatlan köd lepi el, így Angelina és Endzsi, a vagány ikerpár ismét az életéért és a hazájáért kénytelen küzdeni. Mindebben újra (és immár utoljára) lesz segítségükre Teplica kapitány, Tühütüm táltosprofesszor, Nyéktüske, a kilinkó, valamint a lányszíveket megdobogtató garabonc, Kaplony és nyegle, bár szívdöglesztő vetélytársa, Savanyác, a tükörmacsó.

Böszörményi Gyula – vagy ahogy olvasói szólítják: Gyula bátyó – üzenete, mely a trilógia befejező kötetére is rákerült, ma is érvényes:

„Olvass, és a világ hűséges kiskutya módjára hever a lábad elé, vagy told félre a könyveket, ám akkor soha nem érted meg, miért vicsorog rád.”

A KÖTET MEGRENDELHETŐ ITT

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 540
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789632457307

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top