Archív

Ma este nyílik az Isztambuli Magyar Kulturális Központ

Az Isztambuli Magyar Intézet alapításának célja, hogy Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kulturális központjában újrapozícionálja a magyar kultúra helyzetét.

Új magyar intézet nyitja meg kapuit, ezúttal Isztambulban. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitja meg az Isztambuli Magyar Kulturális Központot 2013. december 17-én. Az avatást követő ünnepségen köszöntőt mond Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere és Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója.
A Balassi Intézet, amely a magyar kulturális diplomáciát újból egységesen – a külföldi magyar intézetek, tanszékek és lektorátusok munkáját és feladatait egyeztetve, világos koncepció alapján – koordinálja, 4 új magyar intézetet nyit meg. Magyarország kulturdiplomáciai képviseletének rendszere kiemelkedőnek mondható a régióban. Csak összehasonlításul: a 40 milliós Lengyelország 19 országban, 21 városban, a 20 milliós Románia 15 országban, 16 városban tart fenn kulturális képviseletet. Az idén és jövőre megnyíló új intézetekkel Magyarország nemzetközi összehasonlításban is erős kulturdiplomáciai pozíciókhoz jut. A globális politikai és gazdasági rendszer átalakulásában a felértékelődő nemzeti kultúra egyre erőteljesebb szerephez jut a külkapcsolatokban. A Balassi Intézet hálózata a múlt hónapban megnyitott pekingi magyar intézettel együtt jelenleg 20 intézetet foglal magában, a ma megnyíló isztambuli magyar intézettel és a közel jövőben megnyíló zágrábi és belgrádi magyar intézetekkel 23-ra emelkedik a külföldi magyar intézetek száma.
Orbán Viktor magyar és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök megállapodása nyomán Törökország idén szeptemberben nyitotta meg a Török Kulturális Központot Budapesten és ma megnyílik a magyar kulturális központ. Az Isztambuli Magyar Intézet alapításának célja, hogy Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kulturális központjában újrapozícionálja a magyar kultúra helyzetét és kulturális téren is erősítse a magyar-török kapcsolatokat, melyek hosszú múltra tekint vissza. Több magyar vonatkozású dokumentum található a török levéltárakban és nagyon sok magyar emléket őriz az ország. A török-magyar kulturális kapcsolatok jelentőségét is jelzi, hogy az első külföldi magyar intézet éppen Isztambulban nyílt meg 1917-18-ban, melyre közel 100 év után ismét sor kerülhet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top