Archív

A krokodil és az aligátor eszközt használ a madarak elejtésére

Első alkalommal bizonyították, hogy a hüllők eszközt is tudnak használni.

krokodil

Fotó: D. Specth

A krokodil és az aligátor intelligensebb, mint eddig gondolták: nemcsak az álcázás mesterei, hanem gallyakat és botokat is használnak, hogy a madarakat magukhoz csalogassák – derült ki egy amerikai tanulmányból.

Első alkalommal bizonyították, hogy a hüllők eszközt is tudnak használni. Eddig úgy vélték, hogy csak a majmok és az intelligens madarak, például a varjak képesek erre.
A felfedezés arra utal, hogy a krokodilok és az aligátorok sokkal eszesebbek, mint korábban gondolták – idézte a The Daily Telegraph az Ethology, Ecology and Evolution tudományos lapban megjelent tanulmányt.
A krokodilok a dinoszauruszok korának utolsó fennmaradt ragadozói közé tartoznak, évmilliók óta alig változtak. Vladimir Dinets, a knoxville-i Tennessee Tudományegyetem tudósa és kutatócsoportja egy éven át figyelt meg aligátorokat Louisianában két helyen, ahol nagy kócsagok, hókócsagok, kanalas gémek és más gázlómadarak fészekrakó helyei találhatók.
krokodilA megfigyelt aligátorok gallyakat gyűjtöttek, és a fejükön egyensúlyozták őket, míg a vízen lebegtek. A kutatók szerint ezzel csalogatták olyan közel a madarakat, hogy a szájukkal el tudják kapni őket. Ezt a „trükközést” egyébként csak a madarak szaporodási időszakában, márciustól júniusig lehetett megfigyelni.
Dinets hasonló viselkedésről számolt be az indiai mocsári krokodiloknál. Elmondta: hatalmas mocsári krokodilok feküdtek a tóparti sekély vízben, pofájukon kis botok vagy gallyak voltak, és órákon át tökéletesen mozdulatlanok maradtak. Ha testhelyzetük mégis változott volna, akkor vigyáztak, hogy a gallyak a helyükön maradjanak.
Elmesélte, hogy egyszer megfigyeltek egy kócsagot, amelyik közel ment egy krokodilhoz. A madár kinyújtotta a nyakát a botocskákért, a krokodil pedig azonnal lecsapott rá.
(http://www.telegraph.co.uk/earth/wildlife/10496686/Crocodiles-and-alligators-use-sticks-to-fish-for-birds.html)

Ismeretterjesztőkönyvek – 10%

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top