Archív

Gondolat-jel 2013. december 15. Kossuth adó 11.05-11.58

Aki örökösen bólogat, annak elfárad a nyaka.

A Magyar Rádió kulturális hetilapja a kezdődő izomláz és az eredeti gondolatokról való lemondás személyiségtorzító kockázatait és mellékhatásait vizsgálná. Szellemi ellenfelek nélkül nincs tétje a meccsnek. A színvonalas vitázó, színvonalas válaszra késztet. A másként gondolkodó nem létezhet másként gondolkodók nélkül. Még egy szekértáboron belül sem szabad fölzabálni a lovakat, had portyázzon, aki tapasztalatok árnyalataira kíváncsi. A pártfegyelem öl, butít és nyomorba dönt. A hitviták kora nemcsak a máglyák fényétől, de a jól forgatott tollak stílusától is ragyogott. A hittérítők küldetéstudata annak az eszmének árt leginkább, amelyiknek használni akar. A propaganda a legjobb gondolatot is lebutítja. Eszméletvesztés…

Antall – Bíró Zoltán az alkuk természetrajza és a kutatás ………………… 07,30

Ha pénzt ad a tudományra, akkor befolyásol, ha nem ad rá pénzt, akkor tönkretesz. Két rossz között az állam. A történészek magukban és mesterségükben sem bíznának eléggé, amikor ideológiai beavatkozást vizionálnak a hiányzó konzervatív műhelyek létrehozásában. A történész a tényeknek engedelmeskedik. A Rendszerváltást Kutató Intézet és Archívum csapatának is, jár az elfogulatlanság vélelme.

Pataky Lehel Zsolt – Pomogáts: Kuncz Aladár és Szántó György ………… 07,10

Képes volt ellenséget csinálni a jó barátból is Európa. Kuncz Aladár fekete kolostor című regénye – amellett, hogy remekmű – az első deportálás regény az első világégés korából. A közelmúltban francia nyelven is megjelent kötet szerzője és Szántó György munkássága vitte Aradra Pomogáts Béla irodalomtörténészt, akit Pataky Lehel Zsolt várt kérdéseivel.

Antall – Nagy András László és az Öntevékeny színjátszók …………………. 07,15

Aki civil, az a műveltség katonája. S mivel a társadalmi szervezeteket is államosították a háború utáni években, a kezdeményezéseknek csak szellemi tartalékai maradtak – mára már alaposan átalakulva. Az Öntevékeny színházak szakmai munkájának, a Színjátékos Szövetség elnökeként és virtuális lapjának szerkesztőjeként nélkülözhetetlen szerepvállalója.

 

Oláh Gál Elvira – Molnár Kovács Zsolt, Soós Zoltán régészek ….…….…. 07,15

A múlt szükségszerűen pergeti le magáról az ideológiai mázat. A magyar publicisztika aggodalmai persze nem alaptalanok a nagy román mítoszok létezésével kapcsolatban, de a diktatúrától és a Kárpátok Géniuszától, nem utolsó sorban pedig az Akadémikus asszonytól megszabadult tudományos élet, elemez, és nem vélekedik.

Antall – Varga Mónika divattervező Milánóból ………………..…………….. 07,18 A kalandvágy persze kevés, még Olaszországhoz is, bár a kilencvenes évek eleje, a nagy népvándorlás előtti idő más lehetett ott is. Önöknek már most érdemes beütni a keresőbe a világhálón, hogy Monika Varga Milano. Csak a Monika k betűje jelzi, hogy a divattervező, aki az olasz média főszereplőit is öltözteti, magyar. A története pedig úgy mesebeli, hogy valóság.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Maksay Helga és Rozbora Zoltán

Műsorunkban Szendőfi Péter felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top