Archív

Aukció Szántó Piroska szobrának megvalósításáért Szentendrén

Keresés a weben

Jótékonysági árverést rendeznek szentendrei művészek által felajánlott alkotásokból vasárnap a MűvészetMalomban Szántó Piroska festőművész emlékszobrának megvalósításáért.

A száz évvel ezelőtt született Szántó Piroska festőművész emlékszobrának megvalósítására a szentendrei önkormányzat a Társaság az Élhető Szentendréért Közhasznú Egyesülettel (TESZ) közösen pályázott, és a Nemzeti Kulturális Alaptól 700 ezer forintot nyert el a célra – mondta Fülöp Zsolt, a kezdeményező civil szervezet elnöke.
A szobor egymillió forintba kerül, a hiányzó önrész, valamint az emlékhely kialakításához szükséges további 400 ezer forint előteremtése érdekében számos ismert, Szentendréhez köthető képzőművész ajánlotta fel művét aukcióra. Vasárnap mások mellett Aknay János, Bukta Imre, Asszonyi Tamás, Bihon Győző, feLugossy László, ef Zámbó István és Vincze Ottó alkotására lehet licitálni.
A TESZ elnöke kiemelte: Szántó Piroska és férje, Vas István költő nemcsak a művésztelep ideiglenes lakója volt Szentendrén, hanem évtizedeken át ott is töltötték nyaraikat. Legendás Hold utcai hétvégi házukban, és a később mellé épült műteremben a magyar kultúra számos kiemelkedő alakja megfordult.
Vas István, majd Szántó Piroska halála után oldalági rokonok örökölték az ingatlant, a festmények egy része a Szombathelyi Képtárba került, egy másik rész egy budapesti lakásban van. A “festők városában” sokan szorgalmazták, hogy legalább egy szobor emlékezzen a művészházaspárra. “Ezért kezdeményeztük, hogy a Hold utcai ház közelében, a 11-es főút melletti kis háromszög alakú területre állítsunk egy emlékszobrot, amelyhez méltó környezetet is kialakítunk” – mondta Fülöp Zsolt.
Az alkotás elkészítésére Farkas Zsófia szobrászművészt kérték fel.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top