Archív

Elhunyt Ida Pollock, a világ legidősebb regényírója

Mindössze pár héttel 125. romantikus regényének megjelenése előtt, 105 évesen elhunyt Ida Pollock angol írónő, aki tíz különböző álnevet használt mintegy kilenc évtizedet felölelő pályafutása során és történeteivel világszerte mosolyt csalt az olvasók arcára.

A világ legidősebb regényírójaként számon tartott Pollock könyveiből több mint egymillió példány fogyott világszerte. Az írónő kilenc évtizeden át ontotta magából a szüzekről, szemérmes csókváltásokról és elbűvölő férfiakról szóló szenvedélyes történeteit, ám mégis sikerült távol maradnia a rivaldafénytől, mivel könyveinek többségét tíz különböző álnéven jelentette meg.
Annak ellenére, hogy Pollock időskorára már nem tudott leülni az írógépe elé, 100. születésnapja után is folytatta az írást, és lányának, a 70 éves Rosemarynek diktálta a sorokat a Cornwall megyei Lanreathben lévő otthonukban. Az írónő békésen hunyt el a múlt héten egy szanatóriumban, ahol életének utolsó heteiben kezelték gyenge egészségi állapota miatt.
A dél-londoni Lewisham kerületben született Pollock kamaszkorában kezdett thrillereket írni. Az 1930-as években vált az írás a főfoglalkozásává. Hetven könyve jelent meg a Mills & Boon nevű brit romantikusregény-kiadó gondozásában, többek közt Susan Barrie, Pamela Kent, Rose Burghley és Mary Whistler álnevek alatt. Legtermékenyebb időszakában negyven könyvet írt öt év alatt.
Az írónő mindig is elutasította a műfaját ért kritikákat, mondván, hogy romantikus történetei kikapcsolódást és élvezetet nyújtanak a magányos és sebezhető szíveknek. „Egy romantikus történet sohasem csak egy romantikus történet, mindig van kaland, rejtély és mozgalmasság. Szükség van egy impozáns, drámai helyszínre – a svájci Alpok mindig is az egyik személyes kedvencem volt – és egy véletlen találkozásra egy vonaton, egy hajón, vagy a hős és a hősnő egyszer csak hajótöröttként találja magát egy lakatlan szigeten” – mondta egy idén készített interjúban.
Utolsó két regénye – a 124. és a 125. – jövőre kerül a könyvesboltok polcaira. A gyászszertartás a következő napokban lesz Lanreathben, és itt is helyezik örök nyugalomra az írónőt – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.
(http://www.telegraph.co.uk/culture/culturenews/10502416/Ida-Pollock-worlds-oldest-novelist-dies-aged-105.html)

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top