Archív

A kormány kifizeti az Írószövetség tartozásait

A Bajza utcai székházért pedig csereingatlant ajánl a VI. kerületnek.

További fiatalítást, a nemzetközi kapcsolatok erősítését ígéri a szombaton újraválasztott Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, aki kiemelte: egyensúlyra törekednek a továbbiakban is.

Szentmártoni János felidézte: a szombati közgyűlésen jelen volt Halász János kulturális államtitkár, aki hivatalosan is bejelentette, hogy a kormány kifizeti a Bajza utcai székház tulajdonosának, a VI. kerületnek a Magyar Írószövetség tartozásait, majd csereingatlannal váltja ki az augusztusban műemléki védettséget kapott épületet.

Közel 30 millió forint tartozása van az Írószövetségnek, ami azután gyűlt össze, hogy 2012 elején lejárt a tízéves ingatlanbérleti szerződés, amelyet az akkori kormány előre kifizetett – idézte fel az előzményeket az elnök. Reményeik szerint 2014 elején már elkezdődhetnek a tárgyalások a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel arról, hogy milyen formában kerüljön az Írószövetséghez a Bajza utcai épület általuk használt része – tette hozzá.

Mi azt szeretnénk, ha tulajdonosok lennénk, noha tisztában vagyok azzal, hogy ennek egy műemléki épületnél vannak kockázatai

mondta Szentmártoni János.

Szerinte számos rekonstrukció vált halaszthatatlanná, ezek közül az elektromos hálózat felújítása a legégetőbb, de szükség van a fűtéstechnika korszerűsítésére, a szigetelés rendbetételére is a gazdaságosság jegyében.

Fontos lenne elvégezni a homlokzat tatarozását is, hiszen eddig csak a tűzoltásra futotta az életveszélyessé vált elemek megerősítésével

Az elnök szólt arról is, hogy az Írószövetség tagsága nemcsak neki, hanem az új generációknak is bizalmat szavazott a szombati közgyűlésen, hiszen az 56 tagú választmányba 17 ötvenévesnél fiatalabb alkotó került be. Megjegyezte, hogy a szövetségnek jelenleg mintegy 900 tagja van, a többség az idősebb korosztályba tartozik.

Felidézte, hogy a tagságtól egyetlen kritikát kapott: volt, aki szerint túl nagy teret kaptak a fiatalok az idősebbek rovására. „Ez szerintem nem jogos kritika, hiszen mindig egyensúlyra törekedtünk. Tisztában vagyok azzal, hogy vannak olyan programok, feladatok, amelyekkel a mestereket kell megbízni, hiszen csak nekik van meg az ehhez megfelelő tudásuk” – jelezte. Ugyanakkor folytatni szeretné a fiatalítást is, hiszen – mint fogalmazott – az ő nemzedéke immár hidat képez a legidősebbek és a legfiatalabbak között.

A következő ciklus feladatai között említette a kapcsolatok erősítését a felvidéki, a vajdasági és a kárpátaljai írókkal, amit az erdélyi alkotókkal való együttműködés sikere is indokol.

Fejleszteni szeretné az Írószövetség portálját, amelyen kialakítanának egy 1956-os emlékszobát is történelmi dokumentumokkal, fényképekkel, visszaemlékezésekkel. Az elnök felállít egy digitális munkacsoportot is, amely alapvetően a tagság szakmai tájékoztatását segíti majd elő.

Az idősebb korosztályra is számít a nemzetközi kapcsolatrendszer fejlesztésére létrehozandó munkacsoportban, szerinte az áttöréshez szervezettebb, átgondoltabb munkát kell végezni a korábbiaknál.
Az elnök erősítené a kapcsolatot a stratégiai partnerekkel – a Nemzeti Színházzal, a Balassi Intézettel, a Tokaji Írótáborral, a Lakiteleki Népfőiskolával, valamint a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívummal -, mert „nem szabad elszigetelődni, szövetségesek kellenek”.

Szentmártoni János szólt arról is, hogy együttműködésre és jó viszonyra törekednek a többi írószervezettel, hiszen bár vannak köztük nézeteltérések, ideológiai viták, a szakma érdekében szükséges és lehetséges az összefogás. Kiemelte: szeretnék a magyar irodalmat „sokszínűbbé” tenni idehaza és a nemzetközi porondon egyaránt.
Kitért arra is, hogy bár voltak viták a minisztériummal a szakmai középdíjak odaítélését illetően, ígéretet kaptak arra, hogy a jövőben jobban figyelembe veszik az elismeréseket odaítélő grémiumok a szakmai szervezetek javaslatait.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Írószövetség nemcsak az írók, hanem az olvasók érdekeit is képviseli, Szentmártoni János szerint a szervezetnek az irodalomoktatási segédanyagok elkészítésében is hangsúlyosabb részt kell vállalnia.
A közgyűlésen Szentmártoni Jánost negyven igen szavazattal, két nem és egy tartózkodás mellett választották meg további három évre az írószövetség élére. A kongresszuson odaítélték az örökös tag címeket Szilágyi István írónak, Czigány György költőnek és Vasy Géza irodalomtörténésznek, a szervezet korábbi elnökének. Posztumusz örökös tag lett Nagy László, Nagy Gáspár, Weöres Sándor és Kassák Lajos.

Az elnök elmondta: már 2014 második felében újra átadják a műfordítói életműveket elismerő Hieronymus-díjat, ehhez újjászervezik az azt odaítélő Telegdy Polgár István Alapítvány kuratóriumát.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top