Archív

Gondolat-jel 2013. november 24. Kossuth adó 11.05-11.58

A szellemi tőkefelhalmozás anyagi háttere bizonytalan.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a hiánygazdálkodásból átmentett kézi vezérlés bénaságait diagnosztizálná. Mert van világraszóló tehetségünk és van hozzá az örök tehetetlenség. A pénz és a portéka a szabadpiacon beszél meg randevút, de az első generációs gazdagság csak a giccsre érzékeny. És ahol már hegyekben áll a tejbe aprítani való, a történelmi tapasztalatok mérlegelését a gyermeki naivitás mértékegységével mérhetjük csak. Mérhetetlen a birodalmak önbizalma, s amíg az utca hangos, a kamarilla készül a megtorlásra. Mindig van, aki behívja a hadseregeket, ha az érvei elfogynak. Tehát nem ott van kelet és nem ott van a nyugat, ahol kel, vagy lenyugszik. Az égtájak bennünk vannak. Az iránytű billeg a pénz és az erkölcs pólusa között. Mágneses vihar.

Antall – Simándi Irén A Szabad Európa rádióról …………………………………… 07,40

Az utcát az indulat fűti Kijevben, Vilniusban odakozmált Európa, Moszkva pedig zsarolásról beszél. A történelem nem ismétli magát, de vannak refrénjei. A Szabad Európa rádió történelmi évfordulóján az Országos Széchényi Könyvtárban a történészek és az egykori munkatársak illesztgették egymáshoz a máig mozaikos személyes emlékeket és közönyös adatokat.

Pilisi Csenge – Gárdonyi átírók Egerben …………………………………………..…. 07,10

A kötelező olvasmányt akkor szeretjük meg, ha már szabadon választott. Gárdonyi Géza sem egyregényes szerző, életműve nemcsak színes, de itt-ott meglepő olvasmányt is kínál. Eger városa írókat látott vendégül, mi több írásra is bíztatta őket. Csender Levente, Tóth Krisztina, Molnár Vilmos élvezte, Kusper Judit és Homa János pedig szervezte a vendégjátékot.

 

Antall – Szirtes Edina Mókus a ragadozók közül ……………………………….…….…… 07,15

Aki az összes hegedűversenyt megtanulta, annak van mit felejtenie. Az iskola befejezése után ugyanis már csak magára számíthat. No, és zenész társaira, jobb esetben a közönségre, aki felemelheti és elejtheti őt. Az erdei mókusnak éles a foga, ennek az énekes Mókusnak meg az esze vág, bár kétségtelen az érzelmek is kanyarítanak szavain.

 

Házi Hunor – Taróczi Balázs Semmi negyven …………………………………………. 07,10

A tenisz gálán, az egykori világsztárokat ismét magával ragadja a játék. Taróczi Balázs szettjeinek frissességét most éppen Maros András Semmi negyven című kötete inspirálta. Így nemcsak az esemény, de a történet is megelevenedik, hiszen a farmernadrág hiánya nemcsak a tervgazdálkodás szilárd alapjait kezdte ki, de az álszent hivatkozást is az amatőrizmusra.

Antall – Aknay János Művészetéről Nagy Márta ……………………..………………. 07,25

Olyan tiszták ezek a képek, olyan érdek nélkül valók és ekképpen átláthatók, hogy az érzelmek és az ésszerűség sűrű szövete szinte láthatatlanul húzódik a festék alatt. Szentedre főterén az éppen átépítéstől is szenvedő Ferenczi Múzeum klasszikus szárnyában az angyalok bontanak szárnyat. Visszamehetünk Bizáncig, de közeli az ortodoxia itt a Kárpát-medencében is.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

A gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Rozbora Zoltán.

Műsorunkban Koós Hutás Áron felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top