Archív

Laure Prouvost nyerte az idei Turner-díjat

A Wantee című installáció egy képzeletbeli nagyapa világába vonja be a közönséget. Az angol művészeti elismeréssel 25 ezer fontos (9 millió forintos) pénzjutalom is jár.

laure-prouvoust

Nem vagyok kész, nem is vártam ezt az egészet

mondta a meglepett Prouvost a hétfő este Londonderryben megrendezett díjátadón. A Nagy-Britanniában élő és alkotó művész megköszönte, hogy a munkásságát figyelembe vették a szervezők és francia létére befogadták.

Sok-sok éve élek itt, és most érzem úgy igazán, hogy az Egyesült Királyság befogadott

fogalmazott 35 esztendős Prouvost, aki kisbabájával jelent meg az ünnepségen.

A Turner-díj zsűrije, amelyet a Tate Britain igazgatója, Penelope Curtis vezetett, különösen „megindítónak” nevezte a művész díjnyertes alkotását, és dicsérte rendkívüli hangulatát, valamint a fikció és a valóság tényeinek bátor kombinálását. A művet a Tate Britain Schwitters in Britain című kiállítására készítette Prouvost. A Wantee cím Schwittersnek arra a szokására utal, hogy gyakran tette fel a kérdést: „Want tea?” (Kér teát?).

wantee prouvost

A videoinstalláció, egy teázáshoz berendezett szobában vetített film, Kurt Schwitters művészi hagyatékát kutatja egy kitalált nagyapán keresztül, aki Prouvost elképzelése szerint konceptuális művész és Kurt Schwitters közeli barátja lett volna.

Mindenki kitalálja a maga történetét még egy nagyon elvont képről is. Az idő múlásával bárminek az értelme változhat

fejtette ki Prouvost, hozzátéve, hogy szerinte a félreértések megmozgatják az ember fantáziáját.

A legrangosabbnak tekintett brit művészeti elismerés, a Turner-díj jelöltjei között idén szerepelt még az interaktív munkáiról ismert David Shrigley, Lynette Yiadom-Boakye festőművész és Tino Sehgal performanszművész is – ismertette a BBC News.

A 19. századi brit festőművészről, J. M. W. Turnerről elnevezett elismeréssel 1984 óta díjazzák az 50 évesnél fiatalabb vizuális művészeket.

A tavalyi díjat Elizabeth Price elvont audiovizuális installációja nyerte, a művésznő azt ábrázolta, hogy miként viszonyul az ember a saját maga alkotta tárgyakhoz, a fogyasztói társadalom kultúrájához.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top