Archív

Bukta Imre visszalépett az MMA-ba

Az MMA-közgyűlés döntött a Műcsarnok működtetéséről is.

MMA

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Sára Sándor operatőr, filmrendező, Ács Margit író, elnökségi tagok, Szőcs Géza költő, miniszterelnöki főtanácsadó, Fekete György, az MMA elnöke, Csáji Attila festőművész, grafikus, az MMA alelnöke, Kucsera Tamás Gergely főtitkár , Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár, Dévényi Sándor építész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, elnökségi tagok és Zelnik József etnográfus, az MMA alelnöke (b-j) a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes közgyűlésén a budapesti Dürer Rendezvényházban 2013. december 6-án.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagsága felhatalmazta az elnököt és a főtitkárt a Műcsarnok átvételére irányuló tárgyalások folytatására, az ingyenes vagyonátadás előkészítésére, a költségvetési források áttervezésére, a forrásátadással kapcsolatos tárgyalások lefolytatására. A testület felhatalmazta az elnökséget, hogy döntsön a szükséges szerződések megkötéséről.

A közgyűlés döntést hozott a Műcsarnok intézményének jövőbeni működtetéséről. Ennek előzménye, hogy az Országgyűlés rendelkezett a Műcsarnok tulajdonjogának az akadémia részére történő térítésmentes átadásáról 2014. január 1. napjával.

Kucsera Tamás Gergely, a szervezet főtitkára emlékeztetett: az MMA tagsága legutóbbi közgyűlésén úgy határozott, hogy költségvetési intézményt hoz létre a Műcsarnok működtetésére. Ezt követően – kormányzati kezdeményezésre – felmerült, hogy az MMA vizsgálja meg a Műcsarnok NKft. átvételének lehetőségét is. A 2013. október 2. és november 14. között elvégzett pénzügyi-gazdasági és jogi vizsgálatból kiderült, hogy a Műcsarnok döntő többségében állami forrásokból működik, egyéb bevétele elenyésző, tehát az intézmény működtetése az MMA költségvetésében állandó tételként szerepel majd.

Az MMA főtitkára elmondta: az osztatlan közös tulajdonú telken álló ingatlannak 4 tulajdonosa van, a Magyar Állam, a Fővárosi Önkormányzat, a zuglói önkormányzat és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.
Fekete György, az MMA elnöke korábban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy a Műcsarnok átvétele több hónapot késik, mivel az ingatlan osztatlan közös tulajdonban van, és ennek rendezése sok időt vesz igénybe.
Az Országgyűlés még október elején döntött arról, hogy térítésmentesen a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába adja a Műcsarnok mellett a Pesti Vigadó épületét, valamint a XII. kerületi Hild-villát. A törvényjavaslatot még tavaly év végén nyújtotta be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Ház februárban megtárgyalta, március elején döntött a módosító indítványokról, a zárószavazás viszont hónapokat váratott magára.

Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) újonnan megválasztott 19 rendes és 11 levelező tagját a szervezet pénteki közgyűlésén.

A szavazáson az akadémia rendes tagjává választották mások mellett Skardelli György építészt, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrt, Csíkszentmihályi Róbert érem- és szobrászművészt, valamint Mécs Károly színművészt.
Levelező taggá választották mások mellett Bukta Imre képzőművészt, Cseke Péter színművészt és Baráti Kristóf hegedűművészt.

Bukta Imre majdnem egy évvel ezelőtt kilépett az MMA tagjainak sorából, egyebek mellett azért, mert nem értett egyet a testület elnökének nyilvánosság előtt tett nyilatkozataival. Az év elején a képzőművészen kívül mások is elhagyták a testületet az MMA szerintük megosztó működése miatt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top