Archív

Bolyai János által aláírt könyvet adományoztak a marosvásárhelyi Teleki Tékának

A nem euklideszi geometria megteremtője 15 éves korában írt bele a könyvbe.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egy olyan könyvet ajándékoz a marosvásárhelyi Teleki Téka Alapítványnak, amely a Bolyai család tulajdonát képezte, és Bolyai János aláírását és bejegyzéseit is tartalmazza.

Az RMDSZ közlése szerint a múlt héten sikerült egyértelműen megállapítani, hogy Köteles Sámuel Az erköltsi filo’sofiájának eleji című, 1817-ben megjelent könyve első kötetében Bolyai János bejegyzése és aláírása található.
A szintén Bolyai személyes könyvtárának részét képező második kötet a hatvanas években került a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár állományába. A most megtalált első kötet hozzásegíti a kutatókat a fiatal Bolyai szellemi fejlődésének megismeréséhez. A bejegyzés tartalmaz egy mottó-szerű, latin nyelven írt Horatius-idézetet is, amely szerepének tisztázása további kutatást igényel.

Bolyai János az erdélyi magyar tudományosság kimagasló személyisége, talán a legnagyobb magyar matematikus. Emlékezete kollektív identitásunk fontos eleme, ápolása kötelességünk

idézte a az RMDSZ hírlevele Kelemen Hunort.

Az RMDSZ elnöke hozzátette, az értékes kötetet a szövetség megvásárolta és a Teleki Téka Alapítványnak adományozza.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top