Archív

Szíves, örömös

Karácsonyi is meg nem is, ovisoknak való is meg nem is, szívecskés is, meg nem is, mi az? Természetesen Turbuly Lilla új mesekönyve, a Talált szív.Talált szív

Az idei Aranyvackoron rengeteg különdíját besöprő mesekönyv-ötlet a Manó kiadónál valósult meg végül. Méghozzá gyönyörű, kiemelkedően szép kiállítású könyvként, olyan tárgyként, ami egyszerre idézi a boldog békeidők klasszikus mesekönyveit és a legkorszerűbb gyermekirodalmi trendeket.

A történetet négy éves kor felett ajánlja a kiadó, de a Talált szív, mint minden igazán jó szöveg, kiválóan fogyasztható bármely életkorban. Kisiskolás öntudatosan vállalva, kamasz stikában olvassa el, az óvodásnak felolvasó szülő pedig boldogan teljesíti a még egy fejezet elmesélésére vonatkozó kívánságokat. Akár harmadszorra is.

Pedig a Talált szív cselekménye nem székhezragasztóan izgalmas, nincsenek benne világveszélyeztető gonoszok és megmentés-specialista hősök, csak kis, mindennapi, mégis szívmelengető csodák. Szereplői köztünk járó-kelő, gyerekgondolkodáshoz közel álló figurák: kedves idős szomszéd néni, boltos, nővérke, ovistársak. Főhőse Pepe, a nagycsoportos óvodás, aki a lehullott őszi levelek között egy szívet talál, és nem nyugszik addig, míg meg nem találja azt, aki elvesztette.

A mese szövege, ahogy Turbuly Lillától már megszokhattuk, igényes, cseppet sem mímeli az úgynevezett gyereknyelvet, kerül minden cifraságot és sallangot. Horváth Ildi illusztrációi külön tanulmányt érdemelnének: egyéniek, innovatívak, parádésan megfelelnek a legújabb elvárásoknak is, mégsem túl „kortárskodó”: ugyanúgy talál benne szépséget egy konzervatív ízlésű nagymama, mint az újra nyitott szülő vagy a természeténél fogva kíváncsi gyerek. A rajzoló bátran váltogatja a perspektívákat és a megközelítéseket, képeivel kiegészíti és gazdagítja a történetet. Nézegetnivaló, felfedeznivaló részlet is akad minden oldalon, ugyanúgy, ahogy kedves humor, sőt, elnéző irónia is.

S mivel a szövegre is pontosan igazak a fenti állítások, bátran állíthatjuk, hogy a nagyóvodások-kisiskolások számára megjelent idei könyvek közül az egyik legjobban sikerült az egymásra nemrégiben rátalált (és az együttműködést remélhetőleg folytató) szerzőpáros alkotása.

Turbuly Lilla: Talált szív

Horváth Ildi illusztrációival

Manó Kiadó 2013

Kb. 50 oldal, 2490 Ft

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top