Archív

Viktor, avagy a gyermekuralom a kolozsvári magyar színházban

A híres francia színdarab különlegessége, hogy eddig mindig megbukott.

Silviu Purcarete rendezésében mutatja be pénteken Roger Vitrac Viktor, avagy a gyermekuralom című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Az előadást beharangozó keddi sajtótájékoztatón Silviu Purcarete a 20. századi francia drámairodalom megkerülhetetlen, monumentális alkotásának nevezte a művet, amelyet sokszor állítottak már színre, de amelynek – szerinte – soha nem volt sikere. A sikertelen próbálkozások közé sorolta azt az előadást is, amelyen az egykor általa vezetett bukaresti Bulandra színház adta elő a szöveg románra általa átültetett változatát.

Nem tudom, sikerül-e megszakítani itt Kolozsváron a sikertelen előadások hagyományát

jegyezte meg a világhírű román rendező.

Purcarete szerencsésnek tartotta, hogy a francia szöveg adaptációját és nem a fordítását viszik színre Kolozsváron. Hozzátette, az eredeti szöveg csak francia nyelven és csak a francia kulturális közegben működik.

A rendező elmondta: megérzés volt részéről, hogy a darab bizonyos részei az opera nyelvén érvényesülnek jobban. Ezért a kolozsvári előadást a Párizsban élő román zeneszerző, Vasile Sirli zenéje teljesíti ki. Purcarete hozta magával Kolozsvárra Dragos Buhagiar bukaresti díszlet- és jelmeztervezőt, aki megannyi előadásban dolgozott együtt vele.

Hogyne érdekelt volna a kolozsvári munka, hiszen ez a legjobb és leghomogénebb társulat Romániában. Az itt bemutatott előadások magukért beszélnek

jelentette ki Buhagiar, aki azt is megjegyezte, hogy nem a színházak anyagi lehetőségei a meghatározók a színpadkép kialakításában.

A sajtótájékoztatón a Viktor apját alakító Bogdán Zsolt színművész elmondta: Silviu Purcarete rendezése során mindig arra ébred rá, hogy mennyire keveset is tud a színházról.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top