Archív

Független Thália Projekt: Jön az évad negyedik bemutatója

Nők, gazpacho, Almodóvár!

Thália

A Független Thália Projekt (FTP) novemberig három bemutatóval frissítette a független társulatok produkcióiból összeválogatott programját. A már három éve sikerrel futó egyszemélyes vígjáték, a Telefondoktor, a humoros a Szeret…lek-revü vagy az Ulickaja-művet színpadra adaptáló Rövid mellett a Vidor-fesztiválon a legjobb díszlet díját elnyerő Szentivánéj, továbbá a középiskolákban, fesztiválokon is folyamatosan szereplő a Gyáva és az Ady/Petőfi is megtekinthető a Thália Színházban. Utóbbi közönségtalálkozóira olyan kortárs költőket, dalszövegírókat hívtunk meg, mint Erdős Virág vagy Lovasi András, ezzel is bővítve az alternatív színház és más művészeti ágak együttműkődésének lehetőségeit.

Mindemellett a kortárs német dráma egyik fiatal tehetsége, a Kleist-díjas Marianna Salzmann Mamelosn című darabjának szeptemberi ősbemutatója aratott sikert a Gólem Színház előadásában, melyben egy zsidó család nőtagjainak szerepeit Kiss Mari, Kerekes Viktória és Huzella Júlia alakítják. A finom humorral fűszerezett európai családi és társadalmi dráma 21. század történelmi díszletei között Borgula András rendezésében teljes mértékben rólunk szól. Az 5-11 éves korosztályra is gondolva és a családi színházlátogatást támogatva az FTP-programjában debütált a Feuer Yvette által létrehozott Bohócok a Láthatáron Csoport Űr-Zűr című sci-fi mesejátékával. Október végén pedig egy Shakespeare-klasszikussal bővült az FTP zenés kínálata: a Szentivánéji álom játékos, Gershwin-zenéből kiinduló, Láthatóságiak: Kis szentivánéji zene című feldolgozásának dalszövegíró-rendezője Máthé Zsolt, zenei imcselkedője pedig az Örkény Színház frissen kinevezett zenei vezetője, Kákonyi Árpád, az előadásban Puck-ként a Baróthy Angyalai élén.

A soron következő, november 26-i bemutató a K.V. Társulat projektje, melynek szövegkönyvét a társulat három női tagja (Bartsch Kata, Száger Zsuzsa, Urbanovits Krisztina), Zöldi Gergely dramaturg és Rába Roland színész-rendező közösen, saját élmények alapján írt meg. A Pedro Almodóvar nőalakjai által inspirált kamaradarab úgy meséli el három nő hétköznapjainak banális, mégis abszurd, egyszerre nyomasztó és vicces történetét, hogy közben számos „komoly” kérdést vet fel. Így előkerül a párkapcsolat, barátság, féltékenység, szexualitás, gyerekvállalás témája női szemmel, illetve az, hogy miért akarunk külföldre menni, vagy ha maradunk, akkor itt leszünk-e hagyva.

A Független Thália Projekt a független, alternatív színházi produkciók, társulatok népszerűsítését igyekszik segíteni azzal, hogy a közönség egy helyen, „normál” kőszínházi közegben találkozhat velük. A projektben számos további bemutató terve szerepel 2014-ben is; ifjú tehetségként Radnai Márk és Vékes Csaba a Thália Színház tehetségkutatójának legjobbjai, és Bodzsár Márk, a FÜGE tavaszi TITÁNium pályázatának kiválasztottja, a nemrég mozikba kerül Isteni műszak rendezője is bemutatkoznak majd.

K.V. Társulat

Rába Roland – Zöldi Gergely: DERMEDÉSI PONT

Bemutató: 2013. november 26. (K) 19:30, Thália Színház

/Független Thália Projekt

További előadások: 2013. november 29. (P), 30. (SZO) 19:30

2013. december 5. (CS), 7. (SZO) 19.30

Egy Stefi nevű, már nem egészen fiatal nő konyhája valóságos átjáróház: barátnői, Klaudia és Berta a legváratlanabb pillanatokban toppannak be, és a lehető legtermészetesebbnek veszik, hogy nem zavarnak. Esznek-isznak, kölcsön kérik, amire szükségük van – persze soha többé nem jut eszükbe visszaadni –, ráadásul hajmeresztő történeteket mesélnek a mindennapjaikról. Közben készül a gaspacho, előkerülnek a zöldségek és az italok is, egyre jobb a hangulat. Legalábbis a felszínen, mert igazából egyikük sem tudja, mit kezdjen magával. Valami nagyon csábítja őket az ismeretlenbe, csak éppen fogalmuk sincs, hogyan kellene belevágni. Úgyhogy inkább sütnek-főznek, hátha együtt kikavarnak valamit…

Rába Roland rendező:

„A K. V. egy női társulat, és ha már független csapat, akkor arra gondoltam, hogy ne egy már kész darabot dolgozzunk fel, hanem foglalkozzunk olyasmivel, ami körülöttünk van; induljunk ki magunkból. Az egyik húgom kint él Angliában, és nagyon sokat beszélünk arról, mennyire hiányzik neki minden. Viszont amikor itthon van, akkor meg külföldre vágyik, nem maradna. Így született a Dermedési pont, ami három nőről szól – Bartsch Kata, Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina játsszák őket. Mindhárman itt élnek Pesten, és nap mint nap felmerül bennük, hogy menjenek-e, vagy maradjanak. A darab egyik kérdése, hogy miért akarunk elmenni, vagy ha itt maradunk, akkor itt leszünk-e hagyva.

De nem csak erről szól a darab, hanem elsősorban a nőkről és a nőket érintő problémákról. Szeretek történeteket hallgatni, mert bármilyen banálisan is hangzik valami, a mélységeiben lehet hihetetlenül abszurd, egyszerre röhejes és tragikus, nyomasztó és vicces. Ebben a darabban számtalan ilyen történet formálódik a barátságról, féltékenységről, szingliségről, mániákról, szeretői viszonyokról, a szexualitásról, gyerekvállalásról, női szerepekről, és persze érdekes találkozásokról. Elsősorban Pedro Almodóvar nőalakjai inspirálnak, mert nagyon szélsőségesek: egyszerre tragikusak és megigézőek, fájdalmasak és kiszolgáltatottak. Jó lenne egy ilyen történetet színházi formában, magyar nőkkel megvalósítani. Olyat, hogy röhögés közben a gyomra is összeszoruljon az embernek.”

K.V. Társulat/Rába Roland – Zöldi Gergely: DERMEDÉSI PONT

Szereplők: Bartsch Kata, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

Díszlet-jelmez: Daróczi Sándor Video: Mészáros Katalin

Rendezőasszisztens: Lippai Krisztina Rendező: Rába Roland

A K.V. társulat

Először is arról, mit rejt ez a két betű. Mondjuk: Külön Vélemény…. vagy Közös Vélemény… A K.V. Társulat 2007-ban jött létre, alapítói és vezetői: Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina.

Az, hogy mindketten színésznők vagyunk, alapvetően határozza meg a társulat arculatát; a női látás- és gondolkodásmód – a nőket érintő problémák színrevitele, nőket érintő tabutémák feltárása – témaválasztásainkban és előadásainkban is kulcsszerepet kap. Ugyancsak fontos számunkra, hogy kortárs problémákról beszéljünk, kortárs szövegeken keresztül.

A Dermedési Pont lesz a társulat 8. bemutatója. Új előadásunk a Fügével koprodukcióban, a Független Thália Projekt keretében jön létre.

Az előadás

Az előadás szövege a színészek improvizációin alapul. A munkafolyamat első szakaszában Rába Roland rendező workshopra hívta a szereplőket, amelyen a legkülönfélébb témákban születtek rögtönzések – részben saját élményekből továbbfejlesztve a fikció irányába, részben pedig eleve kitalált helyzetekre építve.

A munkafolyamat második szakasza volt a felvételek kiválogatása, annak eldöntése, mi kerüljön bele a szövegkönyvbe, illetve hol van még szükség kiegészítésre. Ebben a szakaszban alakult ki a három karakter, és a hozzájuk tartozó életek, illetve eseménysor. A tulajdonképpeni „olvasópróba” valójában kérdések felvetése lett tehát: hol kell új irányt vennie a próbák folyamán a történetnek, melyik jelenetekben kell aktívan, az egész csapatnak együtt létrehoznia újabb szövegrészeket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top