Archív

Gondolat-jel 2013. november 24. Kossuth adó 11.05-11.58

A művészet szabad, de alig várja, hogy megvásárolják.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja az önzetlen mecenatúra és a kegyosztó politika közötti különbséget vetítené elénk. A diktatúra nem tud puha lenni, legfeljebb az ember tartása omlik el. A zsarolás kisszerű módszerei lealacsonyítják a kort és áldozattá teszik az embert, a legnagyobb tehetséggel megáldottat, megvertet is. A megfejthetetlenen dolgozunk, amikor a múlt keresztrejtvényének kockáit igyekszünk kitölteni. Cselekedeteink akkor is kísértenek, ha már elfelejtettük őket. A hatalomgyakorlás sikere nem műveltség, hanem módszer kérdése, s bármily fájdalmas is, a szellem tétova, és kiszolgáltatottja a mindenféle rendszereknek. A világ értékesebb része vész el, ha vállalatirányítássá silányul működése. Múzsa kell, meg pénz. Hat betű: M-ű-v-é-s-z-e-t…

Antall – Tabajdi Gábor Kádár és kora …………………………………..…. 07,30

A hatalmi játszmák kifinomultsága és a mindenkit cinkossá avató rafinéria innen nézve rejtvény. Tabajdi Gábor, amikor a történész tartózkodásával közelit, a sokatmondó tények belső izgalmára épít. És igaza van. A szürkeség rendkívül színes tud lenni. A kiegyezés fogalma, amit elvett Deák Ferenctől Kádár. Vagy csak egyszerű alku lett volna?

Zsoldos Barnabás – Csiszár Sarolta néprajzos Vásárosnaményból … 07,05

Több tételben pofozták be a földműveseket a termelőszövetkezetekbe, ám a hatvanas évek elején már az odahagyott kultúra is izgatni kezdte a politikai vezetést. Ha Babus Jolántól meg is rettentek az ötvenes években, a néprajztudós tanárt narodnyiknak gyanítva, a gyűjteményt utóbb fontosnak tartották kormányszinten is megőrizni.

Antall – Kanczler András a Basilicus Borkultúra központ ………..….. 07,15

A borok királyát, s a királyok borát letaszította a trónról a tömegtermelés. Remélnénk, hogy csak egy időre, s hinnünk kellene, hogy van esélye a visszakapaszkodásnak. Az újratelepített történelmi dűlők már a nagyüzemeket is a minőség felé terelik. A belső igényesség borvidéki honosodásáról, magyarán a kultúra esélyeiről.

Ternovácz István – Matuska Márton és a szerbek polgárháborúja .. 07,20

A háború áldozatai mindig a civilek. A bűnbakként elpusztított fegyvertelen német és magyar ajkú délvidéki közösségek aligha sejtették, hogy Tito partizánjai saját fajtájukat sem kímélték. Osztályharc, vagy polgárháború. A nemzeti önismeret mindennapi kihívásai és az ismeretlen tények.

Antall – Bogdán László és az általa megírt Vaszilij Bogdanov ………… 07,15

Már a jelek sem találják magukat, a tipográfia is megbolondult. Cirill betűkkel van a magyar szöveg, míg a költő orosz nevében keverednek és fejre állnak a latinok. Persze ettől a játéktól az irodalomtörténet is bukfencet vet. Bogdán László pedig élvezi is, hogy Vaszilij Bogdanovot írhat magából és másból. A történelemből is. Orosz rulett.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Gyurmán László

Műsorunkban Astor Piazzola tangói forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top