Archív

Kortárs Skandináv Fesztivál – jó sok program

A koppenhágai módszer – építészeti kiállítás

A kiállítás képeken és építészeti projekten keresztül mutatja be azokat a városfejlesztési megoldásokat, melyek hatására Koppenhága nemcsak zöldebb és élhetőbb várossá, hanem követendő példává is vált.

A kiállítás, melyet a Kortárs Skandináv Fesztivál keretében Tom Nørring nagykövet nyit meg, 2013. november 20-tól 2013. december 9-ig látogatható. Nyitva tartás: hétfő-vasárnap 10.00 – 21.00

Időpont: 2013. november 20. 18 óra

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

További információk: www.fuga.org.hu, info@fuga.org.hu

Alternatív irodalmi est Jonas Jonasson és írótársai fergeteges regényeivel, skandináv irodalmi kvízzel megfejelve

Északi fények Magyarországon – Az Athenaeum Kiadó skandináv kínálata
Alternatív irodalmi est Jonas Jonasson és írótársai fergeteges regényeivel, skandináv irodalmi kvízzel megfejelve

A svédek fenegyereke visszatért! 2011-ben azt mondtuk Jonasson előző regényére, hogy az év legviccesebb könyve. Most, két évvel később, nyugodtan megismételhetjük ezt az állítást. A 35 országban sikert arató, majd megfilmesített kultuszregény, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt után az író egy újabb fergeteges humorú bestsellerrel jelentkezik. Aki kíváncsi, hogyan lesz a békeszerető svédeknek atombombája, eljut-e a három kínai nővér Svájcba egy lopott mikrobusszal, és megmenekül-e a világ a rendhagyó nukleáris fenyegetéstől, annak Az analfabéta, aki tudott számolni letehetetlen olvasmánynak ígérkezik, és ez nem csak ígéret… Jonasson hosszú című kötetei mellett Carin Gerhardsen krimijei, Gabi Gleichmann családregénye és további titkos északi tehetségek (Peter Stjernstörm, Samuel Bjørk) is szerepet kapnak ezen az alternatív irodalmi esten, amit a végén skandináv irodalmi kvízzel és nyereménykönyvekkel fejelünk meg.

A programra 2013. november 21-én 18 órától, a Kortárs Skandináv Fesztivál keretében kerül sor a Toldi moziban.

További információk a könyvről

Call Girl – filmvetítés

1976, Svédország. Egy nem kevés politikai befolyással bíró asszony call girl hálózatot működtet, amelyben számos kiskorút is foglalkoztat. Ügyfelei között számos magas rangú tisztségviselő, politikus, sőt miniszterek is szerepelnek. A hatóságok kitartó nyomozással, lehallgatásokkal egyre több bizonyítékot gyűjtenek be a kiskorúakról, valamint ismert klienseikről. A választásokhoz közeledve az államhatalom számára is mind kínosabbá és titkolnivalóvá válik az ügy.
A Call girl megtörtént eseményeken alapul: az egész Svédországot megrengető hetvenes évekbeli prostitúciós botrányt dolgozza fel.

A filmet a Skandináv Kortárs Fesztivál keretében, 2013. november 21-én 20 órától vetítjük a Toldi moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Knut Ødegård: Hangok és látomások – könyvbemutató

Knut Ødegård teológiát és filológiát hallgatott az Oslói Egyetemen. Első verseskötete 1967-ben jelent meg. Újnorvég nyelven ír; eddig tizenegy verseskönyvet publikált. Műveit húsz nyelvre fordították; ebből tizenöt önálló kötet. Magyarul 1986-ban jelent meg önálló kötete az Új Pegazus sorozatban. Most új verseskötetét mutatjuk be a Kortárs Skandináv Fesztivál keretében.

Időpont: 2013. november 22-én 17.30

Helyszín: Alexandra Pódium (1055 Budapest, Nyugati tér 7.)

Köszöntőt mond Tove Skarstein nagykövet.

Verseit norvégul felolvassa a szerző.

Szappanos Gábor fordításában felolvassa Lázár Balázs.

Közreműködik Hajós Eszter ének.

Az est házigazdája Turczi István a kiadó vezetője.

További információk a szerzőről

Norvégia az esélyegyenlőség országa – kiállítás

A Skandináv Kortárs Fesztivál keretében 2013. november 21-24-ig a Toldi moziban láthatjátok azt a kiállítást, amely a norvég esélyegyenlőségi mozgalomról szól. Norvégiát, mint az egyik legteljesebb körű esélyegyenlőséget biztosító országot tartják számon, a kiállításból kiderül, miért is.

További információk a kiállításról

 

My name is Love, Getingdans – David Färdmar rövid játékfilmjei

David Färdmar svéd filmrendező, forgatókönyvíró és producer a Kortárs Skandináv Fesztivál vendége.

A My name is Love torokszorító történet egy fiatal férfiról, akinek első flörtje egy sráccal gyorsan veszélyes viszonnyá válik.

A Getingdans Knut Faldbakken Maude táncol című regényéből készült film adaptáció. A szerepekben kiváló svéd színészekkel találkozhatunk. A film 2011-ben a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon megnyerte a legjobb filmadaptációnak járó közönségdíjat.

A filmeket a Toldi moziban vetítjük svéd nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással. Időpont: 2013. november 22, péntek 19 óra.

 

Känn Ingen Sorg – filmbemutató

Måns Mårlind és Björn Stein filmje az idei nyár nagy mozisikere volt Svédországban. A Håkan Hellström dalaira épülő játékfilm egy Pål nevű fiatalemberről szól, aki zenésznek készül, álmai megvalósításának azonban legnagyobb akadálya önmaga: mély gondolatai mindig akkor zökkentik ki, mikor a legnagyobb a tét.

A film első nemzetközi vetítésére a Kortárs Skandináv Fesztivál keretében 2013. november 22-én, pénteken 20 órától kerül sor a Toldi moziban eredeti nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással.

További információk a filmről

Christiania ma – beszélgetés és kiállítás

Christiania Koppenhága „autonóm” városrésze, melynek története 1971-ig nyúlik vissza. Mi a szerepe, helyzete ma, kik élnek ott, hogyan változott az évek során, több-e napjainkban, mint turista látványosság?

Erről és sok minden másról beszélgetünk Kirsten Larsen Mhojával, Christiania egyik szóvivőjével. A beszélgetés alatt Konkoly-Thege György Christiániáról készült fotóit vetítjük.

A beszélgetésre dán nyelven, magyar tolmácsolással kerül sor a Kortárs Skandináv Fesztivál keretében, a Toldi moziban, 2013. november 23-án, szombaton 16 órától. Beszélgetőtárs Varga Veronika.

További információk Christiániáról

További információk Konkoly-Thege György fotóiról

Oslo, augusztus – filmvetítés

„Anders hamarosan a végére ér egy külvárosi drog rehabilitációs intézet programjának. A program részeként megengedik a számára, hogy ellátogasson a városba egy állásinterjúra. A nap fennmaradó részét arra használja fel, hogy sodródjon a városban, találkozzon rég nem látott emberekkel. A 34 éves Anders okos, jóképű és biztos családi háttérrel rendelkezik, de makacsul kísértik azok a lehetőségek, amit elvesztegetett, azok az emberek, akiknek fájdalmat okozott. Bár még mindig fiatal, mégis úgy érzi, az életének sok tekintetben vége. A nap hátralévő részében a múlt hibáinak szellemeivel birkózik. Az új élet lehetősége és a remény, hogy valami jövő várhat rá, elhalványul mire beköszönt a reggel.”

Joachim Trier filmjét a Skandináv Kortárs Fesztivál keretében, 2013. november 23-án, szombaton 17 órától, eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük a Toldi moziban.

A vetítés után beszélgetésen vehettek részt, vendég: Bajzáth Sándor addiktológiai tanácsadó.

További információk a filmről

Snow Cave Man – filmvetítés

Sverre Nøkling nem tipikus természetjáró. Az elmúlt 30 évben hóbarlangokban élt a norvég hegyekben. Mindig mozgásban van, egy pár régi, fából készült sílécen megy az egyik barlangból a másikba, menedéket keresve a szélsőséges hóviharok és a harapósan hideg szél ellen. Igazi szakértője a túlélési technikáknak, „vadember”, aki nem hajlandó beilleszkedni a modern társadalomba. Ehelyett egy olyan életforma mellett döntött, amely nyelvet ölt a konformista fogyasztói kultúrára és a materialista modern világra. Sverre élete mese a teljes szabadságra való törekvésről, valamint az árról, amit fizetnie kell érte.

A norvég dokumentumfilmet a Skandináv Kortárs Fesztivál keretében, 2013. november 23-án, szombaton 19 órától vetítjük a Toldi moziban, eredeti nyelven, angol felirattal.

További információk a filmről

Beyond – filmvetítés

A 34 éves Leena egy reggel, nem sokkal karácsony előtt hívást kap szülővárosa kórházából, hogy édesanyja haldoklik. Ez a hír arra kényszeríti, hogy felnőtt életében először meglátogassa anyját, és szembe nézzen nyomorúságos gyermekkorával annak érdekében, hogy képes legyen továbblépni.

Pernilla August filmje Susanna Alakoski regényén alapul, és a 2010-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a kritikusok díját.

A főszerepben Noomi Rapace-t, a Tetovált lány-filmekkel világszerte népszerűvé vált színésznőt láthatjuk.

A filmet a Skandináv Kortárs Fesztivál keretében, 2013. november 23án 20 órától vetítjük a Toldi moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal.

További információk a filmről

Mmm – koncert

A norvég Mmm duó kellemes elektropop zenét játszik.

Elektro? Pop? Zene? Nem, nem a Robyn vs Röyksopp fajta módon. Dőlj hátra és képzeld magad egy strandra egy szép nyári napon. Adj hozzá kis északi hidegvért és néhány rendkívül fülbemászó dallamot, és máris leírtad a Mmm-t dióhéjban. Ha szereted David Lynch misztikus filmjeit Kate Bush zenei aláfestésével, akkor a Mmm épp neked való.

A koncertre a Toldi moziban, a Skandináv Kortárs Fesztivál keretében, 2013. november 23-án, szombaton 22 órától kerül sor.

További információk a zenekarról

Újabb csibészkedés Juharfalvi Emillel – gyerekprogram

A Móra Kiadó jóvoltából Astrid Lindgren kedvelt karakterének, az ifjú kópénak újabb történetei elevenednek meg egy szép, új kiadásban. Juharfalvi Emil iskolás lesz, de ez cseppet sem változtatja meg azt a tényt, hogy továbbra is gézengúz ötleteivel szórakoztassa olvasóit.

A Skandináv Ház egy rendhagyó gyerekklub keretében segít megismerni Emil további csibészkedéseit. A gyerekklubban meseolvasással, játékos kézműves foglalkozással és a szokásos vidámsággal várunk Titeket.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! A gyerekklub a Kortárs Skandináv Fesztivál programja.
A belépés ingyenes.

Időpont: 2013. november 24, 10:00-12:00

Helyszín: Gipszkorszak Játszóház, Gozsdu “F” udvar (1075 Budapest, Király utca 13. – Dob utca 16.)

 

The Human Scale – filmvetítés

Jan Gehl dán építész megkérdőjelezi a modernségről alkotott elképzeléseinket és utánajár, mi történik, ha az embert állítjuk egyenleteink középpontjába. Gehl 40 éven keresztül ösztönözte Dánia fővárosának tervezőit, majd koppenhágai fejlesztései a világ olyan távoli városait inspirálták,mint Melbourne, Dhaka, New York, Csungking vagy Christchurch.

A dán dokumentumfilmet a Skandináv Kortárs Fesztivál keretében 2013. november 24-én, vasárnap 15 órától vetítjük a Toldi moziban.

További információk a filmről

 

Glitter – filmvetítés

Az elmúlt évek skandináv rövidfilm terméséből válogattunk össze egy csokorral.

A vetítés a Skandináv Kortárs Fesztivál keretében, 2013. november 24-én, vasárnap 17 órától lesz a Toldi moziban. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

 

The Expedition to the End of the World – filmvetítés

Nagy és kalandos felfedezőút a világtérkép még fehér foltjai felé. A film egy – az emberiség története során mindig is – idealizált, vad és titokzatos világba vezet bennünket. Külső és belső utazás ez Grönland festői, északkeleti partvidéke mentén, ahol ma már rohamosan olvad a jégtakaró. Azonban nem számít, milyen messzire megyünk annak érdekében, hogy válaszokat találjunk, mindenhol saját magunkra találunk, és saját múlandóságunkba ütközünk.

Daniel Dencik csodálatosan szép dokumentumfilmjét a Skandináv Kortárs Fesztivál keretében, 2013. november 24-én, vasárnap 18 órától vetítjük a Toldi moziban, eredeti nyelven, magyar tolmácsolással.

További információk a filmről

Vetítés után beszélgetés a filmről és a svéd Gunnar D HanssonLomonosz-hátság. Költő az Északi-sarkoncímű kötetéről.

2009 nyarán Gunnar D Hansson részt vett egy északi-sarki expedíción, melynek célja a vitatott hovatartozású Lomonoszov-hátság szerkezeti és morfológiai sajátosságainak vizsgálata volt. Az Odin jégtörő fedélzetén töltött hat hét alatt születtek meg a kötet nyelvileg és műfajilag is szerteágazó, elgondolkodtató szövegei.

Moderátor: Bogdán Ágnes

Beszélgetőtárs: Kertész Judit és Lattmann Tamás, JD, PhD
(Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Intézet)

Felolvas:

When Saints Go Machine – koncert

Dánia egyik legnépszerűbb zenekara a különleges When Saints Go Machine formáció, amely elképesztő keverékét hozta létre a pop, a house, a soul és a poszt-punk zenéknek. A kritikus bizony rendesen megvakargathatja a fejét, ha az együttes zenéjét szavakkal akarja körülírni, hisz egy olyan különös, döbbenetes jelenségről van szó, amely merőben új a zenei palettán.

Időpont: 2013. november 24. 20:30

Helyszín: A38 Hajó (Petőfi híd, budai hídfő)

A Kortárs Skandináv Fesztivál bármely programjára jegyet váltók féláron vehetik meg koncertjegyüket az A38 hajón.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top