Archív

A Dunáról írt könyvet a BBC tudósítója

Nick Thorpe újságírónak, a BBC tudósítójának könyvét, a The Danube: A Journey Upriver From the Black Sea to the Black Forest címűt kedden este mutatták be a Balassi Intézethez tartozó Londoni Magyar Kulturális Központban.

Dunáról

Fotó: Podmaniczky Szilárd

A képen a Duna eredete Donaueschingennél, a Breg és a Brigach patakok találkozásánál. Innen 2779 km-es folyó út és 610 méteres magasságszintesés után éri el a Fekete-tengert.

A brit újságíró és filmes a BBC elismert kelet-közép-európai tudósítója. Könyve egyedülálló módon, brit szemszögből ismerteti meg az olvasóval a Duna vidékét és az ott élő közösségeket.
Az író a Duna folyásával ellenkező irányban utazott egy éven át, a Duna torkolatától, keletről nyugatra haladva járta be a Duna-menti vidéket egészen folyó németországi Fekete-erdőben csörgedező forrásáig.
Könyve olyan embereket mutat be, akik a folyóra utalva élik hétköznapjaikat: mesél révészekről, halászokról, mezőn dolgozó asszonyokról, kereskedőkről, méhészekről, pincérnőkről, csempészekről, határőrökről, legális és illegális bevándorlókról.

Nick Thorpe a folyó által összekötött területek történelmét vizsgálja, tanulmányozza a Duna ökológiai körülményeit és régészeti maradványait, amelyek rávilágítanak arra, miként tartotta fenn a folyó ezeket a közösségeket nyolcezer éven át napjainkig.

A könyv egyszerre személyes történet és útikalauz, időnként közvetlen, humoros és spontán. Nick Thorpe az őt megelőző kelet-európai kalandorok nyomába szegődve fedezi fel az európai identitást. A részletekben és illusztrációkban gazdag könyv egyrészről megismerteti az olvasóval a sokak számára ismeretlen folyó menti közösségek életét, másrészről az Európa szívét átszelő Dunáról elmélkedik.

Nick Thorpe Dunáról szóló könyvét a Yale University Press amerikai egyetemi könyvkiadó 1961-ben alapított londoni leányvállalata adta ki. A londoni könyvbemutatón a szerzővel Tony Grant műsorvezető, a BBC Radio 4, valamint a World Service Studio tudósítója beszélget.

A brit újságíró 1986-ban költözött Budapestre kiküldött tudósítóként. Közvetítette a kommunizmus bukását a régióban, valamint Jugoszlávia felbomlását a kilencvenes években. Publikált a The Guardian, az Observer és az Independent című angol lapban, korábban tudósított Kambodzsából és a Közel-Keletről. Első könyvét 89 – The Unfinished Revolution címmel 2009-ben adták ki. Jelenleg is Budapesten él feleségével és öt fiával – öt perc sétára a Dunától.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top