Archív

Városi legendák-pályázattal egybekötött kiállítás a Szatyor Galériában

A Szatyor Galéria képzőművészeti pályázatot írt ki hazai alkotó vagy alkotóközösség számára régi vagy új keletű budapesti Városi legendák témában, technikai megkötöttség nélkül, alkalmazkodva a Szatyor Galéria paramétereihez.

Koncepció: A szóbeszéd vagy városi legenda (angol nevének – urban legend – tükörfordítása nyomán) főleg a városi közösségek történeteinek gyűjtőneve. A hihetőnek hangzó (soknak van valóságalapja), ám szokatlan, sőt néha morbid történetek főbb vonásai állandóak, de a terjedése során a szereplők, a helyszín, az időpont stb. legtöbbször cserélődnek. Számos neves újságot is megtévesztettek már az efféle történetekkel, amelyek főcímként hozták le a fiktív legendát. Napjainkban az interneten, e-mailben terjednek el szinte pillanatok alatt az új, vagy aktualizált városi legendák.

Néhány Budapesthez kapcsolódó városi legenda a századfordulóra vezethető vissza, az egyik például Krúdy Gyulához köthető, akiért állítólag 2 nő párbajozott, de az író műveiben is felhasznált sok, akkor aktuális legendát. A történetek folyamatosan frissülnek, újak születnek, és igazodnak a mai körülményekhez, mint például az, hogy az marhavér található a zacskós kakaóban vagy a sportszeletben.

Pályázat:

A Szatyor Galéria képzőművészeti pályázatot írt ki hazai alkotó vagy alkotóközösség számára régi vagy új keletű budapesti Városi legendák témában, technikai megkötöttség nélkül, alkalmazkodva a Szatyor Galéria paramétereihez.

A pályázat célja, hogy Budapest város régebbi és kortárs történetei nagyobb nyilvánosságot kapjanak, hozzájáruljanak az urbanizációs jelenségek és az urbánus szubkultúra minél szélesebb körben való megismertetéséhez, és elősegítse mindezek beépülését saját kulturális emlékezetünkbe.

A kiállítás megjelenési lehetőséget nyújt magyar képzőművészek számára, teret biztosít művészetük megismertetésére, tehetségük bemutatására, kapcsolatok építésére.

Pályázni lehet már elkészült művekkel vagy teljesen új alkotások terveivel, technikai megkötöttség nélkül, 200 karakter leírással, melyben a pályázó megindokolja, hogy melyik városi legendát(kat) választotta, milyen forrásból és hogyan kapcsolódik a pályázati munkához.

Pályázati időszak: 2013. szeptember 20.- december 1.

A pályamunkákat (max. 8 Mbyte méretig) a szatyor@szatyorbar.com emailcímre Városi legenda jeligével várjuk!

A Szatyor Galéria pályázata révén a beérkezett pályaművekből készült kiállítás közönsége, vagy a számos média-megjelenés révén az érdeklődők szélesebb rétege régi ismerősöket vagy éppen új arcokat fedezhet fel a kiállító művészek között, akik számára nagy lépést jelenthet a bemutatkozás lehetősége.

Városi legendák kiállítás a Szatyor Galériában

Tervezett időpont: 2013. december 17 – 2014. február 9.

Tervezett megnyitó: 2013. december 17. 18.00

További információ:

Kaposi Dorka

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top