Archív

Gondolat-jel 2013. november 10. Kossuth adó 11.05-11.58

Aki képes gondolkozni, az nem lehet megalkuvó, csak nem bízza magát vak indulataira.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a termékeny tétlenség, a sok időt emésztő meditáció esélyeit, a más helyzetébe való beleélés képességének lehetőségét vetné fel. Ahogy a habzó, mit ne mondjunk vadul tajtékzó közélet alatt is szívesen ismernénk föl a mély áramlatok természetét. A politikai pankráció annyira a látványra helyezi a hangsúlyt, hogy képtelen a cselekvés hosszútávra szóló, szellemi hátterét végiggondolni. A táblákra írt jelmondatokból, az egymásra fröccsentett jelzőkből talán éppen mi maradunk ki, emberi természetünket is elvesztve, emiatt utóbb, józanodva még az is előfordulhat, hogy nem szívesen tekintünk a tükörbe. Mozgalmasságra vágyunk, de óvakodnánk az egyszerűsítésre épülő mozgalmaktól. A világ ugyanis összetett. Ahogy mi is benne. Megoldó képlet – a mindenséghez.

 

Antall – Lackfi János a Győri Könyvszalon életmű díjasa ………..………. 07,25

Lackfi János első megszólalása óta habzsolja az irodalmi élet gyönyörűségeit, élvezi a mindenütt való jelenlét bódulatát, a műfajok sokféle fürdősó illata lengi át műhelyét. Az egyetemi katedráról most mégis lelép, mert a krupié figyelmeztetett. A játékos kedv marad, a mérlegelés nem ront el semmit, ahogy az elismerés sem.

Mács Ildikó – Nagy Ervin és Bodonyi Csaba a fővárostól a tanyákig …. 07,10

A csendes műteremből az ünnepi forgatag ragadta ki Bodonyi Csabát, hogy a kulturális közélet országos fórumai – nem először – bejelentsék vele kapcsolatos igényüket. Most el kell viselnünk az ünneplés zaját, és az abból a hangzavarból kiszemezgethető mondatokra érdemes figyelnünk.

Antall – Horváth József és Kukorelly István a Bencés Almanachról …. 07,20

Pannonhalma mindenfelől látszik és onnan is messzire nézhet, aki a történelem talaj menti ködei idején át akart látni a gomolygó sötétségen. A Győri könyvszalon immár hagyományosan nemcsak az országos, de a helyi szellemi ügyeknek is teret ad. A Bencés Almanach idei bemutatója legalább annyira újdonság, mint amennyire a helyreállított folyamatosság jele.

Bicsák Eszter – Fazekas Magdolna a zongorától a festészetig …………. 07,10

Tápiószelén megállt az osztályharc, így a Blaskovich testvérek saját házukban és gyűjteményükben lehettek muzeológusok. Pogány Gábor Benő róluk készült szobrát avatták ott a héten, s Verebes György kollegiális jelenléte a szolnoki művésztelep nemzedékeken átívelő gondoskodását juttathatta eszünkbe. A mai fiatalok számon tartják elődeiket.

 

Antall – Gyarmathy Orsolya Győr város „külpolitikájáról”…..……….…. 07,25

A választott rokonság alkalomadtán erősebb, mint a politikai vérszerződés. A magyar önkormányzatiság újjászületésének talán első jelei lehettek a testvérvárosi kapcsolatok, amelyek ha óvatosan is, felülírhatták még a korabeli szövetségi rendszert is. A Győri Könyvszalon Nemzetközi pavilonja messzire nyitott.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Branstetter Zsuzsa és Soós Zoltán

Műsorunkban a Varga János projekt felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top