Archív

Bakó Fegya soXor fél – 25

sokol

FOTÓ: Old Radios

Hát tudod te, milyen volt a Böbe? Gyönyörű! A seggéig ért a kibontott haja! – válogatás egy ex-rádióriporter emlékcserepeiből.

135 Napkúra

Jogerős volt már az ítélet, amit azért róttak ki Darvasra, mert 1956 októberének végén kiszabadította a börtönből a bátyját. Csakhogy népgazdasági érdek volt, hogy befejezze a filmet, amiben játszott! Amikor nem volt kamera előtt, ledobta az ingét, és menten hanyatt feküdt. Kezei összekulcsolva a tarkóján – napozott, napenergiát gyűjtött. Ilyenkor senki sem merte zavarni.

136 Makk, Szerelem

A Mester meséli: „Déry bejött a vágószobába, aztán kirohant. Este fölhívott: „Bocsáss meg Károly, de ez a Darvas kövér. Tudod, milyen voltam én, mikor kijöttem a sittről? Mint az ujjam. És az a kis nő…hogy is hívják? Törőcsik. Törőcsik Mari. Na, az! Hát tudod te, milyen volt a Böbe? Gyönyörű! A seggéig ért a kibontott haja!”

Gyűlölöm, ha éjjel rámtelefonálnak, de nem sokkal később ismét csörgött a készülék. Persze újra a Déry, hogy: „Bocsáss meg, Karcsikám. Én már egy vénember vagyok. Ne hallgass rám. Csinálj, amit akarsz!”

Gondolom, Böbe megdumálta. Aztán, hogy Cannesban nagydíjat nyertünk, már egész szerette a filmünket.”

138 Fizika

Egyedül volt otthon. Fürdött. Ahogy szokta, végül kihúzta a dugót, hadd folyjon le a víz. Aztán megpróbált fölállni. Nem sikerült. Pár hete műtötték, azaz csak „föltárták”, s látták: áttétes rák. Visszavarrták. (Persze nem mondták meg neki.) Ült az üres kádban. Egyre jobban fázott. Már vacogott a foga, amikor eszébe ötlött vagy ötven év messzeségből a bökdal a vásárhelyi gimnáziumból: „Minden vízbe mártott test, kisangyalom, a súlyából annyit veszt, kisangyalom, amennyi az általa kiszorított víz súlya, kisangyalom.” Megnyitotta a csapot, sarkával pótolta az elbitangolt dugót. Hogy melléig ért már a víz, megfeszítette a karját, és sikeresen kikecmergett. Még vagy két hónapig tartott a fölhajtóerő.

 

140 Krízis

Lebukott. A neje nem kiabált. Rosszabbat tett: hallgatott. Hetekig csak hallgatott. Aztán egy este ránézett: „Szóval egy nő miatt?” Nagy levegőt vett: „Igen, egy nő miatt. De te vagy AZ a nő, aki miatt!” Aztán még vagy húsz évig gyilkolták egymást napra nap. Immár egy nő, és egy férfi miatt.

 

A szerzővel készült Librarius riport: Ex rádióriporter akasztotta fel magát a Nagykörúton

A szerzővel készült tévériport: ATV

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek