Archív

300 éves a szegedi Napbaöltözött Asszony

Idén 300 éves a szegedi, alsóvárosi ferences templom főoltára, melyhez több legenda, néphagyomány kapcsolódik. A kerek évforduló alkalmából hét közben pedagógusokat láttak vendégül, november 9-én, szombaton pedig különleges tárlatvezetésekkel kedveskednek az érdeklődő szegedieknek.

1713 óta ékesíti a szegedi alsóvárosi templomot a gyönyörű barokk főoltár, melynek egyik ékessége a Szűz Mária-kegykép, a 17. századi olajfestmény, amely a Napbaöltözött Asszonyt ábrázolja, és valószínűleg egy elpusztult középkori alkotás pótlására készült. A legenda szerint a kegyképet 1552-ben a törökök elől mentendő összegöngyölték, s a templom melletti Csöpörke-tóba rejtették, ahonnan 80 évvel később került elő. (A tónak ma már nyoma sincs a helyszínen.) A romantikus történet szerint egy török akarta itt itatni a lovát, amikor a ló sértetlenül patájával kifordította a festményt tóból. Egy másik legenda szerint 1697-ben Mária, a Szögedi Segítő közbenjárásának volt köszönhető, hogy a szövetséges keresztény sereg Zentánál legyőzte a törököket. A homályos hitemlékezet úgy tartja, ezt a főoltáron ábrázolt képét látták maguk felett lebegni a törökök, s ez rémítette el őket.
A szegedi Mátyás tér templomába szervezett ingyenes tárlatvezetések során az érdeklődők megismerkednek az oltárhoz kapcsolódó legendákkal, valamint archív felvételeken keresztül betekintést nyernek az oltárépítés részleteibe, s nem utolsó sorban szakavatott vezetés keretében csodálkozhatnak rá a temlombelső rejtett csodáira.

Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont az oltárszületésnap alkalmából Facebook-os játékra hívja az iskolásokat

A látogatóközpont Facebook-os játékot is indított általános és középiskolások számára. A többfordulós játék kérdései és szabályzata a látogatóközpont oldalán és a Librarius pályázatai között találhatók meg. A válaszokat 2013. november 22-ig várják. Azok az osztályok, amelyek minden kérdésre helyesen válaszolnak, és a szerencse nekik kedvez, egynapos kolostori bennlakást nyernek: gyermekfoglalkozásokon, gyertyafényes refektóriumi vacsorán vehetnek részt, majd az egykori szerzetesi cellákban alhatnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top