Archív

Pierre Lemaitre történelmi témájú regénye nyerte el a Goncourt-díjat

A 62 éves szerzőnek az Albin Michel kiadó gondozásában megjelent ötödik művét a 12. körben, 6:4 szavazati arányban választotta ki a zsűri a párizsi Drouant étteremben tartott ülésén.

A bűnügyi történet egy csalásról szól, amelyet az első világháborúból leszerelt és a hazájuk által elfelejtett francia katonák hajtottak végre. Annak ellenére, hogy viszonylag későn, 2006-ban jelent meg az első regénye, Pierre Lemaitre elismert regény- és forgatókönyvírónak számít, műveit eddig mintegy húsz nyelvre fordították le. Magyarul 2010-ben jelent meg Téboly című pszichothrillere.

Pierre Lemaitre számított a legesélyesebbnek az idei Goncourt-díjra, regényét egyébként az összes többi irodalmi díjra is jelölték. A szeptemberben megjelent mű már most hatalmas közönségsiker: eddig 100 ezer példányban kelt el, de mostantól az eladási listák élére kerülhet. A Goncourt-díj ugyanis jelképes pénzjutalommal – csupán 10 euróval – jár, ám marketinghatása jelentős: a díjazott könyvet a francia olvasók legalább 400 ezer példányban szokták megvásárolni, de volt olyan alkotás is, amely egymillió példányos kiadást ért meg.

Az egyik zsűritag, Bernard Pivot kulturális televíziós újságíró szerint a „nagyon filmszerűen” megírt díjnyertes mű „jó értelemben népszerű, nagyközönségnek szóló regény”.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top