Archív

Nőket néző képek – Falcsik Mari kötetbemutató verskoncertje

A 48 fiktív szerző a nőnek lenni igen sok verzióját jeleníti meg, a szokványostól a szélsőségesig. Van köztük ötéves lányka Nagykovácsiból, önérzetes idős iparmágnás hölgy a két háború közti Németországból, a celebvilágot megtagadó brit punk-énekesnő…alatti-original-02

2013. november 5. (kedd), este 6 óra

Gödör Klub, Central Passage, Budapest, VI. Király utca 8-10.

Versek: Falcsik Mari. Ének/hang: Falcsik Mari, Kettős Tamás, Triceps. Zene: Finding Ádám és Szolnok Bence Dániel (gitárok)

A rendhagyó kötetben (Scolar Kiadó, 2013) a költő különböző korokban élő, különböző nációjú, életkorú, szellemi és lelki adottságú, más és más problémákkal küzdő nőknek adja kölcsön a hangját, hogy vallhassanak arról, mikor és hol mit jelenthet, jelenthetett nőként élni.

A 48 fiktív szerző a nőnek lenni igen sok verzióját jeleníti meg, a szokványostól a szélsőségesig. Van köztük ötéves lányka Nagykovácsiból, önérzetes idős iparmágnás hölgy a két háború közti Németországból, a celebvilágot megtagadó brit punk-énekesnő, a kistestvéreit a holtak szellemétől óvó mexikói nagylány, gyilkos unalomban élő alabamai háziasszony, mégsem az apácasorsot választó középkori francia nemes kisasszony, megháborodott elméjű világháborús özvegy, akaratos kis exrabszolganő az Indiai-óceán szigetvilágából, extravagáns bécsi jelmeztervező, a netbe belevesző amerikai szájberlány – és még sokan mások. Ezt a tarka nőgyülekezetet nem csupán nemük fogja össze: sorsuk a történelem valamely pregnáns eseményének, traumájának, trendjének vagy értékének lenyomata – némelyek konkrét szituációkat (mint a tűzhalált halt indiai mártírfeleség vagy a saját anyját beperelő brit bírónő esete), mások tipikus helyzeteket jelenítenek meg (mint a fasizmus elől az USA-ba szökő német színésznő vagy a panelgettóból jobb sorsra vágyó szakmunkáslány esete).

Vinette Folle

TÖRÖTT TÜKÖR

1973, Arbois, Franciaország

A tükörben hat bohóc,

arca festett, szíve kóc,

kóc szívébe belelát,

nem neveti ki magát.

A tükörben hat apáca,

nem perdülnek sose táncra,

táncra perdül, úgy néz rájuk

tükörből a fityulájuk.

A tükörben hat hóhér,

egy se adná hat lóér,

hogyha nem köszönne rája

arcában a munkatárgya.

A tükörben hat ribanc,

ha nem baszol, majd kihalsz,

ha meg baszol, beteg leszöl,

úgy vágysz rá, hogy kefét eszöl.

A tükörben hat hulla,

belehullva a múltba,

senki ebből nem tanulhat,

csak ha ő is belehullhat.

A tükörben hat bolond,

benne vagy a hatba, mondd?

Meresszed a szemedet,

úgy nézz vissza, megijedj!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top