Archív

Gondolat-jel 2013. október 20. Kossuth adó 11.05-11.58

Keresés a weben

A szenzációk eltakarják előlünk a lényeget.

A Magyar Rádió kulturális hetilapja a mesterséges izgalom csalóka jelenségei mögött zajló valós folyamatok irányait keresné. A kedvünkért eljátsszák nekünk az eseményeket, s hihetjük, a dramaturgia szerint, a történelmet látjuk. A csalás és ámítás világában, nehezen különböztethető meg a nélkülözhetetlen tudnivaló és az információs tömegáru. Reggeltől, estig dől ránk a hír számolatlanul, képek peregnek előttünk, az érdekesség ejt rabul, miközben kimaradunk abból, ami megesik velünk, ami megtörténik bennünk. Képtelenek vagyunk magunkra figyelni, ahogy kihullik belőlünk a minket megtartó közösség élménye is. A fejünkből kihallatszik a zene, a földugó pedig elválaszt azoktól, akik megszólítanának. Fecseg a felszín, és süketek vagyunk a mélyre. Tér-iszony.

Antall- Gál Vilmos a román megszállás regénye ………………..…………….…… 07,20

Az első világégést is rosszul oltották el, és a jóvátehetetlen veszteségek mellett a társadalmi átalakulás kényszere és kockázata is megnőtt. A monarchia vége a forradalmak keltette reménység, a vörös-, majd a fehérterror, az ország területvesztése, a román megszállás egy – a maga összetettségében máig föltáratlan – átmeneti időszakot jelent.

Tarnóczi László – Gyulai Líviusz grafikus, rajzfilmes ……………………….….…. 07,25

A komisz kölyök naplójának két részét már vetítette a televízió. A rajzfilmes, grafikus, illusztrátor Gyulai Líviusz eközben nem fáradt el, mint kiállító művész, mint akadémikus sem. Balassagyarmattól Bajáig, Óbudától Nyíregyházáig láthatók képei, miközben forgatókönyveket és pályázatokat ír, hogy a szerényen csöpögtetett költségvetésből megszülessenek rajzfilmjei.

Antall – Béky Endre és a hozzáférhető digitális kultúra …………………..……. 07,25

A tudományos irodalom digitális hozzáférésének egyik legnagyobb piaci szereplője az Elsevier nevű holland cég, a tizenkilencedik század végén kezdte munkáját. Az egzakt tudományok területén ma már akkor is megkerülhetetlenek, ha üzletpolitikájuk a tudósok körében is váltott ki némi ellenállást. A tudományos tartalmak területén a legnagyobb szállítók.

Gergó Judit – Bognár Szilvi az éneklés szabadsága ………………..……………… 07,10

A Sebestyén Márta utáni nagy énekes generáció egyik legizgalmasabb hangja és karaktere Bognár Szilvia, aki nemcsak a saját útját járja, de ismeri a kátyúkat, a buktatókat is. Amikor az ő gondolataival ismerkedünk, nem felejthetjük el, hogy maga Kodály Zoltán is egészen másképpen képzelte a hiteles előadásmódot, mint az őt követő táncház-mozgalom.

Antall – Vraukóné Lukács Ilona Kárpátalja iskolai könyvtáraiért ……………. 07,15

A könyveknek sorsa van, így a könyvtárosoknak is, akik az intézményhálózaton kívül is feladatot találnak maguknak. A küldetés: a hagyományos olvasnivaló és műveltség terjesztése, akár a határokon túlra is. A nyíregyházi Móricz Zsigmond könyvtár felvidéki, partiumi, kárpátaljai kapcsolatai földraji értelemben is természetesek.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Schwartz Nóra

Műsorunkban Schnétberger Ferenc felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top