Archív

Rangos díjat kapott a bekábítószerezve boltot rabló ausztrál festő

A művész a Doug Moran Nemzeti Portré-díjat nyerte el Uncle Paddy (Paddy bácsi) című képével – számolt be a BBC News. Az elismeréssel 150 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

art-353-uncle-20paddy-300x0Nigel Milsom tavaly áprilisban fegyverrel rabolt ki egy kisboltot. Bűnét beismerte, és bocsánatot kérve arra hivatkozott, hogy nem volt tisztában a cselekedetével, „azt hitte, fánkot vesz”, és valami olyasmi játszódott le a fejében, mintha egy mozifilmet látna. Tettét késsel, fejszével és hamis lőfegyverrel felszerelkezve, egy másik férfival együtt követte el.
A korábban biztonsági őrként dolgozó festőt a bűncselekményért hatéves börtönbüntetésre ítélték. A depresszióban szenvedő művész a díjazott alkotást még akkor festette, amikor óvadék fejében szabadlábra helyezve az ítéletre várt.
A portrépályázat szakértő zsűrije nem ismerte az alkotókat, úgy választotta ki az idei győztest. „Az a helyzet, hogy ez volt a legjobb kép. A festményt bíráltam el, nem az alkotót” – fogalmazott Ben Quilty, a zsűri egyik tagja.
Az Uncle Paddy című kép Milsom nagyapjának egy barátját ábrázolja. Daniel Thomas, a másik zsűritag a művész kifinomult, kitűnő ecsetkezelését méltatta, és megjegyezte, hogy a képen a festő „egy régi vágású ausztrál arcot” jelenített meg. Milsom arról beszélt, hogy a Paddy arcára kiülő csöndes szomorúság a közelgő halál jele.
A művész tavaly a 30 ezer dolláros jutalommal járó Sulman-díj nyertese lett. Alig néhány héttel később rabolta ki a boltot. A bíróságon elhangzott, hogy gyors egymásutánban akkoriban vesztette el mentorát és művészeti kurátorát, valamint lánytestvérét, erős kábítószereket és gyógyszereket fogyasztott és sok alkoholt ivott.
http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-24653481

Képzőművészeti könyvek kedvezménnyel

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top