Archív

Ámosz Oz átvette a Franz Kafka-díjat Prágában

Keresés a weben

A zsűri az idén 12 jelölt közül választotta ki Ámosz Ozt. A jelöltek névsorát nem hozták nyilvánosságra.

Ámosz Oz izraeli író és publicista kapta idén a Franz Kafka nemzetközi irodalmi díjat.

A díjat a neves író csütörtökön vette át Prágában az Óvárosi városháza dísztermében tartott ünnepség keretében.
A díj odaítéléséről még májusban tíztagú nemzetközi zsűri döntött, amelynek többek között Marcel Reich-Ranicki tekintélyes német irodalomkritikus is tagja volt. A zsűri az idén 12 jelölt közül választotta ki Ámosz Ozt. A jelöltek névsorát nem hozták nyilvánosságra. Oz már korábban is számos izraeli és nemzetközi irodalmi díjat, elismerést kapott.
“Ámosz Oz nagy elismerésnek tekinti, hogy ő kapta az idén a tekintélyes Franz Kafka-díjat” – közölte a Franz Kafka Társaság.
A Kafka-díjat, amely Kafka prágai szobrát ábrázoló bronzplakett, korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth amerikai regényíró, illetve a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péter kapta.
Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza 2001 óta rendszeresen minden évben olyan íróknak, akiknek munkái minden olvasóhoz szólnak “származására, állampolgárságára, illetve kultúrájára való tekintet nélkül”. A társaság olyan írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez.
A Franz Kafka-díjjal 10 ezer eurós pénzbeli jutalom is jár.
A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget. Ennek ellenére nem feltétlenül szükséges, hogy a díjazott a régióból származzon.
Ámosz Oz a legismertebb izraeli író a világon, ő a legtöbb – mintegy harminc – nyelvre lefordított, héberül alkotó szerző. 2010-ben a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként Budapest Nagydíjjal tüntették ki.

Ámosz Oz (angol és magyar nyelvű) könyvei kedvezményesen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top