Archív

70 milliós bírság négy könyvterjesztőre

Összesen hetvenmillió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy könyvterjesztő vállalkozásra, amiért azok versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek kiadókkal.

A jogsértő magatartás elkövetéséért a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t 40 millió forint, a Líra Könyv Zrt.-t és a Sun Books Könyvkereskedelmi Kft.-t együttesen 15 millió forint, és a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a GVH.
Az eljárásban a könyvkereskedők és a kiadók között létrejött terjesztési megállapodásokban, azaz a bizományi és az adásvételi szerződésekben rögzített feltételeket, kikötéseket vizsgálták.
A GVH megítélése szerint kifogásolható volt, hogy a Líra és Sun Books, a Pécsi Direkt, valamint a Libri egyaránt olyan könyvterjesztési szerződéseket kötöttek, túlnyomórészt bizományosi szerződés formájában, melyekben a terjesztők vállalták, hogy a kiadók által meghatározott kiskereskedelmi árat alkalmazzák a kis- és nagykereskedelmi értékesítésekre egyaránt. A GVH megállapította, hogy a viszonteladó által alkalmazott kiskereskedelmi ár rögzítése versenykorlátozó magatartás, amely a kereskedőt megfosztja az ár alakításának szabadságától. Bár a könyvek árának kiadó általi meghatározása a szakmában évtizedek óta bevett gyakorlat volt, ami eredetileg a bizományosi értékesítési formából fakadt, a GVH úgy találta, hogy az említett meghatározó kereskedők és a kiadók közötti kapcsolatok időközben megváltoztak, és viszonyuk a vizsgált időszakban versenyjogi értelemben nem minősült valódi ügynöki megállapodásnak.
A kifogásolt kikötések ugyanakkor azt eredményezték, hogy a kiadók által meghatározott árak rögzített árakká váltak, kizárva a kereskedők közti verseny egyik legfontosabb aspektusát, az árversenyt, ami által annak jótékony hatásaiból – az alacsonyabb árak révén – a fogyasztók nem részesülhettek – mutat rá a hivatal. A közlemény szerint számos szerződésben a kiadó azt is vállalta, hogy a könyvek kiskereskedelmi árát a terjesztő versenytársai számára sem határozhatja meg alacsonyabb szinten.
A GVH ismertette: egyes vizsgált szerződések korlátozták a kiskereskedelmi ár időbeli alakítását is a könyv megjelenésétől és a kereskedőnek történő átadásától számított bizonyos időszakban, illetve az év egy konkrétan meghatározott időszakára (az év végi kiemelt periódusra) vonatkozóan.
A GVH megállapította, hogy a könyvterjesztő vállalkozások a viszonteladási ár rögzítésére, a versenytársak árazására, és a fogyasztói ár időbeli változtatásának tilalmára vonatkozó versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal. Mivel a rendelkezések egymás hatását erősítették, így együttesen különösen alkalmasak voltak a könyv-kiskereskedelmi verseny korlátozására – írta a GVH.
A kisebb terjesztőkkel és a kiadókkal szemben az eljárást a GVH megszüntette, mivel úgy találta, hogy a meghatározó kereskedők szerződéseinek átalakításával a versenykorlátozás megfelelően kiküszöbölhető.

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top