Archív

Tom Stoppard és Irina Halip fehérorosz ellenzéki újságírónő kapta a PEN/Pinter-díjat

A Nobel-díjas Harold Pinter emlékére 2009-ben alapított díjat évente egy brit írónak és egy olyan kollégájának adják át, akit az emberi jogok védelmezése, nézetei kinyilvánítása miatt üldöznek hazájában – ismertette a BBC hírszolgálata.

Sir Tom Stoppard a hétfői londoni díjátadó ünnepségen elmondta, hogy Irina Halip fehérorosz újságírót választotta másik díjazottnak. A 76 esztendős Stoppard kifejtette: azért esett Halipra a választása, mert az újságírónő a fenyegető börtönt is vállalva fogalmazta meg kritikáját a fennálló autokrata kormánnyal szemben.
Az újságíró az orosz Novaja Gazeta munkatársaként számos alkalommal tiltakozott az emberi jogok megsértése miatt is.
„Újságíróként kezdtem a pályámat és büszke vagyok arra, hogy egy bátor riporterrel oszthatom meg a díjat” – fogalmazott Stoppard, a Szerelmes Shakespeare, a Rosencrantz és Guildernstern halott és Az igazi című darabok világszerte nagy tekintélynek örvendő szerzője.
Halip elmondta: nagy megtiszteltetésnek tekinti a díjat, ami azért is sokat jelent számára, mert elismeri azt az igazságos küzdelmet, amelyet a belorusz emberek vívnak az emberi jogaik és méltóságuk megőrzéséért.
Irina Halip férjét, Andrej Szannyikovot, a fehérorosz ellenzék egyik vezető politikusát, aki vitatta a 2010-es választások tisztaságát, letartóztatták és 2011-ben ötévi börtönre ítélték Fehéroroszországban. Halip, aki felfüggesztett börtönbüntetést kapott, minden követ megmozgatott, hogy kiszabadítsa férjét, akit megkínoztak a hatóságok. Szannyikov tavaly kegyelmet kapott, és az országot elhagyva politikai menedékjogot kért Nagy-Britanniában, felesége azonban nem tarthatott vele.
http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-24431032
15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top