Archív

Doncsev Toso kapja a Napút folyóirat elismerését

Doncsev Toso szociológus, kisebbségi szakember, író, a szófiai magyar intézet jelenlegi vezetője kapja a Napút folyóirat szerkesztőségének díját, a Napút-levelet és -érmet – tájékoztatott Szondi György, a kiadó vezetője.

„A Napút-díj két részből áll, egyrészt egy Mészáros Róza által készített egyedi kivitelezésű oklevélből, amit Napút-levélnek hívnak, másrészt Tóth Sándor éremművész gyönyörű, ez alkalomra alkotott érméből” – mondta el Szondi György.
Hozzátette: a díjat általában az őszi napéjegyenlőséghez időzítve adják át, azért akkor, mert ezzel a díjjal az életük delelőjén álló kiváló alkotókat ismerik el, azokat, akik szakmailag és emberileg is bizonyítottak már. A díj további feltétele, hogy a Napút folyóirat vagy a Napkút Kiadó alkotója legyen az illető.
„Talán nem vagyok ezzel az érzéssel egyedül, sokan érzik úgy: ha díjra javasolják egy remek szakmai testület nevében, akkor az kellemes öröm, jelentős visszaigazolás. Számomra különösen fontos, hogy kitől kapja az ember a díjat. Ebben az esetben külön boldogság számomra, hogy egy ilyen grémium díját vehetem át. Nagy öröm és hatalmas megtiszteltetésként értékelem” – fogalmazott Doncsev Toso az MTI-nek.
Doncsev Toso Budapesten született, magyar édesanya és bolgár édesapa gyermekeként. A gimnázium után az ELTE BTK bolgár szakán végzett. Az egyetem után dolgozott az Országos Széchényi Könyvtárban, a bolgár kulturális intézetben, a bolgár nagykövetségen. A Magyarországi Bolgárok Egyesülete, majd az országos bolgár önkormányzat elnöke volt, majd három évig a Kisebbségi Kerekasztal, utána a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke. Munkái mellett megalapította a kétnyelvű Haemus kulturális folyóiratot, bolgár szerzőket fordít, a magyarországi bolgárokra vonatkozó kutatásokat folytat, a bolgár-magyar kulturális-irodalmi kapcsolatokkal foglalkozik. 2011-től a Magyar Kulturális Intézet igazgatója Szófiában.
A Napút-díjat korábban Mohás Lívia pszichológus és író, Erdélyi István régész, Lászlóffy Aladár költő, író, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Katona Tamás történész és Bertalan Tivadar képzőművész, látványtervező, író vehette át.

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top