Archív

Celluloidmámor a szegedi várban

35 szupernyolcas film került a szegedi Super 8mm Fesztivál versenyprogramjába. A vetítéseket progresszív zenei koncertek, performanszok, vetélkedő valamint különleges fény- és térjátékok kísérik. Táncolhatunk Dj. Zöld bakelitjeire, utazhatunk a Colorstarral, a legkisebbeknek meg várhoz jön a bábszínház.super8 13 plaki

23 országból 66 filmet neveztek a szegediek nemzetközileg is jegyzett kiscelluloidos filmfesztiváljára. Már az előzsűrizés is különleges kalandnak számított, hiszen érkeztek alkotások a Fülöp-szigetekről, Libanonból, Iránból, Costa Ricából, és Bolíviából is. A filmes zsűri tagjait Szeged és környéke kulturális szakembereinek köréből válogatták. A vájtszemű ítészek névsora: Szabó Éva Andrea, Balog József, Siket Tibor, Tóth Zoltán János.

Minden nap lesznek kötetlen, interaktív sörpadmenti beszélgetések, mini konferenciák és szakmázás a super8 világáról. Az utolsó napon újra megrendezik a Videoton tévéjáték-bajnokságot értékes nyereményekkel. A retrojáték erőpróbára a Grand Café Várkert pultjánál lehet nevezni. A fesztivál eseményeiről élőben tudósít Szeged első és egyetlen független adója, a Rádió Mi csapata.

A pikáns mozgóképek mellé négy helyszínen kínálnak kurrens kísérőprogramokat a szervezők. A pénteki eredményhirdetés után lép a várkert színpadára a Colorstar, akik az első magyar színes televízióról nevezték el magukat: nevük egyszerre utal zenéjük színességére, és a belső filmre, ami a hallgatóságban pereg. A győri Pozvakowski pszichedelikus jazz-rock zenéjét 8 és 16 mm-es vetítőgépek hihetetlen hatású vizuális munkája dobja meg. A helyi hangerőt képviseli a Hypermarché és barátaik, akik punk-rock-funky-jazz zenekarként jegyeztetik magukat, ám több más műfajt is megidéznek: dalaikat sajátos akcentussal adják elő angol, szerb, francia és magyar nyelven. Szintén helyből ugrik színpadra a Médeia fiai, akik psychedelic industrial dark-blues-ban utaznak. Dj Megyeri a fesztivál egyik legfontosabb láncszeme, zenei felelőse. Nem csak a performanszokon hanem a partikon is fantasztikus atmoszférát teremt majd szettjeivel. Szombat délután pedig a felnövekvő szupernyolcas nemzedéknek kedveskednek: a Diónyi Színpad a „Mese a kőről” című friss előadását a Korai öröm zenéje színesíti; izgalmas díszlettel és magával ragadó játékkal kápráztatják el a várkert közönségét.

A fesztivál nyitányaként hagyományosan a fesztivál alapítókból és köreikből szerveződött társulat a Szegedi Super 8-as Akrobata csoport mutatja be performanszát. Szokol Szilárd, az egyik fesztiválgazda elmondta, azon dolgoznak, hogy bebizonyítsák, analóg technikák alkalmazásával is nagyszerű látványt és performanszokat lehet teremteni.

A szegedi szupernyolcas emlékmentők szeptember közepi hat napja, a vetítéseik és a különleges akciók fityiszt mutatnak a látványos showműsoroknak, a komolykodó varietéknek és a tömegpropagandának.

A XII. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál részletes programja

Szeptember 24., kedd

Vármúzeum

18.00: Super 8 múzeum & In Memoriam Geriub Gepleki csoport – Kiállítás megnyitó (a kiállítás minden nap nyitva: 16.00-22.00)

Várkert

21.00: Camillo Valle, The art of super 8 c. dokumentumfilmje

21.30: Best of Super 8 filmek (Díjnyertes filmek 2007-2012)

Szeptember 25., szerda

SZTE BTK Auditorium maximum

16.00: Bemutatkozik a szegedi Super 8mm fesztivál és mozgalom

Vármúzeum

17.30: Camillo Valle, The art of super 8 c. dokumentumfilmje

18.00: Versenyfilmek 1.

19.00: Versenyfilmek 2.

20.30: „Fényképezz az agyaddal” – performansz (A szegedi Super 8-as akrobata csoport bemutatója)

21.00: Koncertek. Médeia fiai (Szeged), Pozvakowski (Győr)

Várkert

23.00: Dj pult a’la Winamp (500 Ft)

Szeptember 26., csütörtök

Vármúzeum

18.30: Camillo Valle, The art of super 8 c. dokumentumfilmje

19.00: Versenyfilmek 3.

20.00: Versenyfilmek 4.

Várkert

21.00: Új látásmód fúzió (Pécs) koncert. Art Party: Hizsnyik Dénes – T. Doboviczki Attila (Pécs), Fényszigor (Szeged). (Bújj bele kedvenc művészed bőrébe!)

(400 Ft)

Szeptember 27., péntek

Vármúzeum

17.30: Camillo Valle, The art of super 8 c. dokumentumfilmje

18.00: Versenyfilmek 5.

20.00: Ünnepélyes eredményhirdetés (red carpet show)

Várkert

21.00: Colorstar koncert

XI. Orion űrhajó party

Dj Megyeri (600Ft)

Szeptember 28., szombat

Várkert

17.00: Diónyi Színpad: Mese a kőről (bábelőadás kicsiknek és nagyoknak)

Belvárosi mozi

18.30: V. Super 8 Erkély koncert. Hypermarché és barátai (Szeged)

Várkert

20.00: Camillo Valle, The art of super 8 c. dokumentumfilmje

21.00: Dj Zöld, vizual: Méhkas dia projekt (Székesfehérvár) (500 Ft)

Szeptember 29., vasárnap

Várkert:

18.00: VII. Videoton tévéjáték bajnokság

A tavalyi fesztivál megnyitója itt olvasható:

https://librarius.hu/gondolat/461-szerkeszt/2087-szupernyolcas-vitezek-celluloidbetyarok-fenybe-martott-lelkek-talalkaja

facebook.com/super8mm

super8mmszeged.blogspot.com

15szazalek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top