Archív

Stephen Hawking az eutanázia mellett érvel

Stephen Hawking angol elméleti fizikus a BBC-nek adott interjújában beszélt arról, hogy támogatja az eutanázia gyakorlatát a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők esetében.

Az asztrofizika popsztárjaként emlegetett tudós az interjúban azt mondta: „Nem hagyjuk az állatokat szenvedni, akkor miért tennék ezt az emberekkel?” A degeneratív idegrendszeri elváltozásban – amiotrófiás laterális szklerózisban (ALS) – szenvedő Hawking korábban nem támogatta ennyire az eutanáziát, egyszer kijelentette, hogy „amíg van élet, addig van remény is”.
A mostani interjúban a fizikus egyúttal hangsúlyozta: mindig kell, hogy legyenek biztosítékok arra, hogy senki életét se vehessék el az akarata ellenére. A professzor felidézte, hogy amikor 1985-ben a CERN-ben tett látogatásuk idején kórházba került, feleségére bízták annak eldöntését, hogy kikapcsolják-e az őt életben tartó készülékeket.
Hawking szerint a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők családtagjainak meg kellene adni a lehetőséget arra, hogy – a beteg beleegyezésével – a felelősségre vonástól való félelem nélkül segíthessenek a hozzátartozójukon.
A 71 esztendős Hawkingot a világ egyik leghíresebb tudósaként tartják számon. A tudományos kitüntetések garmadájával rendelkező elméleti fizikus Oxfordban tanult, amikor huszonegy éves korában mozgatóidegi betegséget fedeztek fel nála. Az orvosai akkor mindössze két évet jósoltak neki.
A mozgás károsodásával, majd elvesztésével járó amiotrófiás laterális szklerózissal – más néven Lou Gehrig-betegséggel – küzdők mindössze 5 százaléka él még több mint egy évtizedet a betegség diagnosztizálását követően – ismertette a BBC News.
http://www.bbc.co.uk/news/health-24123679

kalligram akcio

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top