Archív

Nádas Péter a harmadik legesélyesebb a Nobel-díjra

Keresés a weben

Közzétette oddsait a Ladbrokes fogadóiroda, ezzel elkezdődött a találgatás, hogy vajon ki nyeri az irodalmi Nobel-díjat 2013-ban: a fogadóirodánál Murakami Haruki japán író a favorit, Nádas Péter a harmadik helyen áll.

Murakami győzelme háromszoros, míg a második helyen álló Joyce Carol Oates amerikai szerzőé hatszoros pénzt fizet – írta a The Guardian. Őket követi Nádas Péter, akinek győzelme hétszeres pénzt ér.
Akármennyire is a japán író a favorit, a Ladbrokes többször mellényúlt már. 2011-ben Thomas Tranströmer győzelmére tízszeres összeget fizetett volna, és sokkal előrébb sorolta például Adonist, akinek diadala “csak” hatszoros oddsot ért. Végül Tranströmer kapta a díjat.
Amennyiben mégis Murakami Harukinak ítélné oda a Svéd Akadémia az irodalmi Nobelt, az azt jelentené, hogy tovább tart az amerikai írók “mellőzése”. A legutóbbi egyesült államokbeli szerző, aki nyert, Toni Morrison volt 1993-ban. Ugyanakkor évek óta az esélyesek között emlegetik Joyce Carol Oates mellett Don DeLillót, Thomas Pynchont és Philip Roth-ot.
Tavaly a kínai Mo Jen, a “hallucinatórikus realizmus” képviselője kapta a legrangosabb irodalmi kitüntetést. Nő legutóbb 2009-ben nyert Herta Müller személyében.
Nádas Péter művei kedvezménnyel:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top