Archív

Irodalmi munkássága miatt gyilkoltak meg egy indiai írónőt Afganisztánban

A Banerdzsí afganisztáni életéről és a tálibok előli 1995-ös kalandos meneküléséről szóló, Kabuliwala’s Bengali Wife című könyv nagy siker lett Indiában és országosan ismertté tette a szerzőt, a műből Escape From Taliban címmel bollywoodi film is készült.sushmita

Fundamentalista fegyveresek meggyilkoltak Afganisztánban egy indiai írónőt, aki bestsellerré vált könyvben írta meg a tálibok előli drámai és kalandos menekülését az 1990-es években.

A 49 éves Susmita Banerdzsí szitává lőtt holttestét csütörtök reggel találták meg egy vallási iskola mellett a kelet-afganisztáni Paktika tartomány székhelye, Serán város közelében. A rendőrség szerint tálib fegyveresek előző este ölték meg, a tetemen mintegy 20 lövedék nyomát találták meg.
Susmita Banerdzsí 1989-ben költözött Afganisztánba, miután férjhez ment egy afgán üzletemberhez. A tálibok 1993-as hatalomátvétele után emigrációba kényszerültek, ahonnét nemrég tértek vissza, hogy kórházat létesítsenek.
A szerző civilben egészségügyi munkásként dolgozott választott hazájában, és munkásságának részeként filmre vette az afgán nők életét.
A BBC beszámolója szerint az írónő otthonába behatoló tálibok megkötözték a férjet és a többi családtagot, majd az írónőt kirángatták az udvarra és „kivégezték”, holttestét a vallási iskola közelében „dobták a szemétbe”.
A Banerdzsí afganisztáni életéről és a tálibok előli 1995-ös kalandos meneküléséről szóló, Kabuliwala’s Bengali Wife című könyv nagy siker lett Indiában és országosan ismertté tette a szerzőt, a műből Escape From Taliban címmel bollywoodi film is készült.
Az afgán rendőrség szerint az írónőt könyve miatt gyilkolták meg a tálibok. A memoárban Banerdzsí egyebek közt arról írt, hogy Afganisztánban elviselhetetlenné vált az élet a tálibok hatalomra kerülése után.
Férje szerint az írónő „számos ellenséget szerzett a tálibok körében mindazzal, amit a múltban írt, mondott vagy filmezett”.

akcio scolar

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top