Archív

Post mortem

És most? Mit lehet tenni? Itt állok a tetőn. Kimozdultam. (Vecsei Márton írása a Test lelke mindennek című Librarius-esten hangzott el májusban az RS 9 Síznházban)Libi est Vecsei

A Google Streeten View-n egy fát visznek az Őrs vezér terén. Gyümölcsfa lehet, a gyökereit is látni. Nem értem, nem elég tiszta. Még pixeles a kép. Várok. Na, már kivehető! Látom, ahogy elültetik az első fát az IKEA tetejére. Sétálok is tovább. Pár percre hazaugrok Sopronba, benézek a kertünkbe, hogy hova ásott újabb lyukat a kutyánk. Benézek az ablakon, mit főz anya, és átugrok a szomszédba. Belesek az üvegfalon, ami ablak és a szokásos fal híján a házuk oldalát adja. Látom, ahogy a szomszéd lány, a gyerekkori szerelem, Évi, otthon ül. Ráírnék, hogy látlak, vagy megbökném, de akkor látom vele együtt azt is, hogy még sincs otthon. Ő is a Google Streeten sétálgat, éppen Pécsett jár. Ráadásul nem is egyedül. A rendszer vírust talál hirtelen, és újraindul. Ülök a halványkéken villogó monitor előtt. Meg kéne már mozdulni! Évek óta nem próbáltam. Kezdjük a lábakkal, mondom magamnak, majd így folytatom.

Emlékszem még a nagylábujjra?

Igen, rémlik valami. Akkoriban indult a facebook, és én meg éppen utcazenész voltam. Akkoriban még lehetett stoppolni. Többet stoppoltam autót, mint nagyanyám zoknit, és egyik napról a másikra, egyszerre nem működött. Emlékszem. Kedd volt, és hirtelen mindenki azt hitte, hogy csak lájkolom az autójukat. Ekkor találtam ki, hogy hogyan lehet kéz nélkül stoppolni. Mint egy rossz találós kérdés. Megmondom. Lábbal.

Eszembe jutottak a régi keddek is. Ahogy a nagyszülők az életképeket nézték. Hogy mire emlékszem belőlük? Megvan. Hogy a papa a lövészárokban sohasem posztolt, leugrott, mikor besorolták. Mesélte, sok embert megjelöltek akkoriban a faluból, azokat bújtatta. Meg, hogy tudta, jól teszi, nem kért senkitől, semmilyen visszaigazolást. Tudta, hogy amit csinál, sokaknak nem tetszik, mégsem volt, egész életére nézve, megosztó személyiség, ahogy mondani szokták. Emlékszem inas nyakára, eres kezére, arra, ahogyan az előbbiben megfeszült az ín, amikor a másik megbökte. A disznót, a nyakánál. Folyt a vér és a pálinka.

Azt hiszem itt az éves gyász ideje. Újra betöltött a laptop. Gyertyaláng.hu.- gépelem, és már meg is nyílt a felület. Opciók: új halott hozzáadása, profil frissítés, meglévő halott gyászolása. Kattintok. Kérjük, adja meg a kért gyertya típusát. Szimpla fehér gyertya, égési idő 1 nap, hatszáz forint plusz áfa, ezüst fokozatú gyertya 1200 forint, arany gyertya 2000, extra égési idővel 2500. Évente egyszer gyújtok, legyen ezüst gyertya, az egy hétig ég. Ok. Megvettem. Következő lépés. Kérjük, válassza ki a gyászolandó hozzátartozót. Opciók: ember, kisállat, egyéb. Na, a gyász letudva. Most már meg kellene mozdulni. Ránézek a lábamra, ha a nagyujj mozgott, a többi is tud. Menni fog ez, csak szuggerálni kell, egy filmben láttam, ott működött. Inkább a bal kézzel próbálkozom, a citromos sört elérem, megfogom, felciccentem a pattintós zsömlét, ahogy régen hívtuk. Jobb kezemmel a számítógépasztalon kutatok. Az USB csatlakozóból kihúzom az e-cigimet. Azt hiszem feltöltődött. Beleszívok, és a piros Led lámpát ellepik a szobában héderelő molyok. Legszívesebben kifüstölném őket, de már vagy tíz éve nem kapható normális cigaretta, csak ez a nemzeti- e-cigi.

Na, vissza a Google Street View-ra! Odasétálok az Ikeához, az emberek kígyózó sorokban állnak. Legutóbb akkor volt itt ilyen tömeg, mikor megnyílt a százötven forintos hot dogos, meg az ötven forintos fánkos. Azoktól híztam el. Közben nyitok egy másik ablakot, hogy betöltsek egy sorozatot. A videó megosztón egy reklámot látok, szkippelni kellene. „Hogyan fogyjunk le tíz kilót egy hét alatt, egy régi tipp, amiről még sohasem hallottál!”- írják. Nézem a hasamat, és egy pillanatra elgondolkozok, rákattintsak-e. Biztos csak egy spam, szkipp intro, kezdődjön a sorozat. Amúgy meg mit lehet tenni az elhízás ellen? Letöltök egy képet az instagramról, azon profilból látszom, pár éve készült, kicsit homályos, és nagyon fel van javítva. Ez jó lesz. Új profilkép beállítása az adatlapon. Harminc lájk egy percen belül, és két komment. Mindegyik ugyanarról. De jól nézel ki, mintha fogytál volna, kb. 10 kilót. És ikszdé ikszdé, kettőspont dé, kettőspont dé, hangos nevetés, meg kacsintó sárga bogyók. Felkelek a gép elől, kimozgatom izmaimat, lerázom a végtagokat, és elindulok az Őrsre. Száz forint egy alma! Ez új! Ezért megéri megmozdulni!

A száz forintos almás standhoz későn érkezem, már nincs több. Ha idáig eljöttem, muszáj, kell, nekem kell egy! Felmegyek a tetőre! Követem a nyilakat a berendezett konyhák és nappalik között, bemegyek egy fürdőbe, belenézek a tükörbe, sétálok tovább, látok egy ajtót. Nem kijárat. Benyitok, és már kint is vagyok. Egy oldalsó lépcsőn szaladok fel a tetőre és hirtelen, mintha egy kertben állnék, asszem ilyenek a fák, kicsit nagyobbak, mint amire emlékeztem. Körülnézek, és megtalálom azt az első almafát. Kutatok a lombja között, és egy utolsó almát találok rajta. Leveszem, előkapom a telefonom. Bar code scanner alkalmazás. A gép nem talál vonalkódot. Az Ön által keresett termék nem elérhető. Na, mindegy, csak megkóstolom!

És most? Mit lehet tenni? Itt állok a tetőn. Kimozdultam. Nem lát senki, nem hall senki. Hiszen nincs is itt senki! Hiszen teljesen üres az Örs vezér tere! A google streeten többen voltak itt. És most? Játsszunk egy játékot! Megvan! Játszunk százlájkosat! Arról, hogy ugorjak, vagy ne ugorjak! Száz lájk és ugrom. Kéne egy ilyen alkalmazás. Várjál, lehet, hogy van is. Suicideapp, play áruház, letöltés. Baszdmeg! Tényleg van! Ez is olyan, mint a streamelt videók. Ha nézed a csíkot, akkor sohasem tölt be. Na! Ugorjak? Ne ugorjak? Meglett a száz lájk. Hát, ha ti akarjátok! És az app is betöltött. Nézzük. Azt mondja: ugorj! Ugrok.

A profilkép egyre jobban mosolyog, a végén már nevet is. Mármint a nevet is ő használja, egyedül. A google street pedig egyre élesebben mutatja, amint az utolsó fát is elültetik az IKEA tetején, az Őrsön. Az emberek kígyózó sorokban várnak a száz forintos almára. Pár kerülettel arrébb az Apple gép pittyen egyet, azzal a két, tercnyi távolságú hanggal, melyek a világon mindenhol ugyanazt jelentik. Önnek új üzenete jött. A képernyő jobb sarkában máris megjelenik a chat ablak. Évi üzeni: Szia! Tök jó az új profilképed! Nincs kedved meginni valamikor egy italt? A profilkép hangosan nevet, mit nevet egyenesen visítozik a bal felső sarokban, mikor a gép kiírja: Ádám jelenleg nem elérhető.

A google streeten egy fát visznek, az Őrs vezér terén. Jól látni. Almafának tűnik, és ha jól figyelsz, a kép jobb szélén egy almacsutkát látsz. Meg egy testet. Bár nem biztos. Kicsit még pixeles a kép.

Minden könyvre találsz kedvezményt,

ezekre nagyon sokat, nézd meg, oszd meg:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top