Archív

Lajkó Félix: Mező toplista No1 újra!

Augusztusban került a világ legnevesebb világzenei toplistájának élére Lajkó Félix első citerás lemeze, a Mező, amely a Fonó gondozásában jelent meg. A WMCE (World Music Chart Europe) listáján ezelőtt évtizedek óta nem szerepelt magyar lemez. A 24 különböző európai országból származó 50 világzenei szakember havonta megszavazza az általuk legjelentősebbnek ítélt világzenei albumot: a szeptemberi listán ismét Lajkó Félix lemezét ítélte a legjobbnak a zsűri! A Mező legközelebb szeptember 20-án hallható élőben Budapesten a Kobuci Kertben Lajkó Félix Citerás Party koncertjén.

felix foto hajdu andras

A hegedűvirtuóz Lajkó először 2012-ben a Budapest Folk Fest nyitókoncertjén játszott nagyközönség előtt gyermekkori, legkedvesebb hangszerén, a citerán. Majd egy évvel később 2013 áprilisában – számos külföldi és hazai siker után – ugyanezen a fesztiválon bemutatta első csak citerás lemezét. A Mező a Fonó gondozásában jelent meg.

„1983 – Lajkó Félix megkapja élete első citeráját. 2013 – Lajkó Félix elkészíti élete első citerás lemezét. 30 év nem kevés idő, különösen egy citera szemszögéből. Lajkó Félix ennyi ideje használja azt a citerát, melyet akkoriban édesanyjától kapott. A citera pedig ez idő alatt követi, viseli, tűri tulajdonosa allűrjeit, vállalva azt az egyediséget, hangzást, küldetést, amelyre rendeltetett. Ennek az egyedülálló kapcsolatnak a csodálatos lenyomata ez az album. Vélhetően mérföldkő a citerát értők, használók, fogyasztók körében…Mert mindeddig nem tudtuk, hogy citera így is szólhat.Félix új távlatokat, mélységeket, síkokat nyit meg, újat mutat és talán ismételhetetlent is egy hangszer értelmezésében, kihasználásában.Hogy világzene született? Talán több is annál, de ezt már mindenki maga döntse el, 1x, 10x, 100x meghallgatva ezt az albumot.” (részlet a lemezborítóról)

„Számomra biztos tanulsága ennek a koncertnek az, hogy vannak őstehetségek, akiknek minden zenévé válik a kezükben – ebből a szempontból mindegy a hangszerválasztás. Lajkó zenéje leginkább Lajkóról szól, egyénisége kisugárzik minden hangjából. Épp ez a tulajdonsága garancia a sodró lendületre. Olyan rusztikus, naiv erő rejlik ebben a muzsikában, amely pillanatok alatt magával ragadja a közönséget.” (H. Magyar Kornél: Zenei végvárak on: fidelio.hu 2013.04.23.)

Lajkó Félix élete művét játssza „Annyi bizonyos, hogy Félix első tizenegy albumával el is jutott mindenféle zegzugba, ahová csak juthatott, talán valamiféle végpontba, keleti terminológiával szólva a semmi kapujához, vagy a nyugati kultúra megfogalmazásában az életmű teljessé vált” (langologitarok.hu Rácz Mihály: Lajkó Félix élete művét játssza – lemezkritika 2013. 05. 07.)

„Egy zseniális elme újabb ragyogó szüleménye: Mező című lemezével végre stúdióalbum minőségében is megörökítette legendás citerajátékát Lajkó Félix.” ” Berakjuk a CD-t, megnyomjuk a lejátszógombot, és három másodpercen belül beszippant, majd felröppent minket egy hangokból álló forgószél, Lajkó Félix citerajátéka” (mno.hu 2013.07.07.)

Közreműködik: Lajkó Félix citera, Brasnyó Antal brácsa, Kurina Ferenc bőgő, Kurina Mihály cimbalom

A lemez megvásárolható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél, valamint digitális terjesztésben is a deezer.com-on.

Lajkó Félixet élőben legközelebb szeptember 20-án Budapesten a Kobuci Kertben hallhatja a közönség a Citerás Party koncerten.

fotó: Hajdu András

http://felixlajko.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top