Archív

Út a Zajban – Chaos Walking Trilogy

Képzelj el egy nagyon másmilyen világot. Egy másik bolygót, ami tényleg különbözik. Persze lakható, hegyek vannak rajta, folyók, mocsár és óceán, mégis lényegileg más. Van oxigén, megfelelő gravitáció, két hold (részletkérdés), és az év csak egyetlen hónappal hosszabb, mint a Földön, de alig-élhető, mert a bolygón mindenütt jelen van a Zaj. (Mészöly Ági kritikája Patrick Ness könyveiről)chaos-walking

A Zajban hallod minden közeledben lévő élőlény gondolatát. Néha a távolabbiakét is. Azt hiszed, ez klassz, hát nagyon nem klassz. Ez nem gondolatolvasás, amire mindig vágytál. Csak Zaj. A többiek hazugságai, ostobasága, félelmei ömlenek rád, megállíthatatlanul.

Bizarr, mást erre mondani nem lehet. Bizarr világ, bizarr könyv. Illetve könyvek, hisz trilógiáról beszélünk, Patrick Ness regényeiről, melyek ebben a miénkhez annyira hasonló, mégis alapjaiban más világban játszódnak.

Műfaját tekintve sci-fi, esetleg fantasy, ifjúsági regény, ha létezik ilyen egyáltalán. Határfeszegető és besorolhatatlan. Fiatalnak kell lenni, fejben legalább, hogy emészthető legyen, nevezzük hát ifjúsági regénynek.

A főhős természetesen egy fiú. Egy majdnem-férfi. Egy srác, maradjunk ennyiben. Ugyanúgy kiválasztott, és ugyanúgy menekül a kiválasztottság elől, de legalább is gondjai vannak ezzel a kiválasztott-vagy, te-mentheted-meg-a-világot dologgal, mint a legtöbb kiválasztottnak általában, és most nem csak a Potter gyerekre gondolok. A neve Todd Hewitt, ő az, aki találkozik a Csenddel, aki természetesen egy Lány, kinek neve Viola, s közös harcuk eredményeképpen talán megteremtik a lehetőséget a furcsa bolygó régi és új telepeseinek a Zaj – na, nem leküzdésére, de legalábbis megértésére és elfogadására.

A végzete ellen ágáló ifjú kiválasztott nem újszerű írói gondolat, s bőven használ egyéb bevált toposzokat is Patrick Ness. De a kellemesen ismert regénykellékek mellé bátran adagolja a vadonatújat, a nyugtalanítót is. És ettől aztán szájtátva-olvasós, letehetetlen lesz a Chaos Walking.

Például a nyelvezet miatt. Amit, annak ellenére, hogy a három kötetet három különböző fordító jegyezte (Hotya Hajni, Ágoston Alex és Nagy Boldizsár), nagyjából sikerült magyarítani.

A Chaos Walking világa ugyanis egy dekadens világ, halódó nyelvvel. A Zaj ellensúlyozására egyszerűsödik nagyban a bolygó telepeseinek nyelvezete, hiszen a telepesek kevesebb, mint egy emberöltővel a regény ideje előtt érkeztek a bolygóra – ilyen fokú változás ennyi időn belül mással nem indokolható. Mindenesetre a férfiak beszéde egyszerűsödött, nyelvtanilag lepusztult beszéd, s mivel a cselekményt Todd Hewitt narrációjában követhetjük (később más szereplők is szóhoz jutnak), ez a nyelvezet uralja, hangulatilag is meghatározza az egész regényt.

Nem mintha e nélkül nem lenne megfelelően „dark” a trilógia világa. Elhallgatott bűnök, takargatott hazugságok, hataloméhség, terror, népirtás, gyilkosságok – effélékkel kell szembeszállnia Toddnak és Violának nap, mint nap, ilyen körülmények között kell megőrizniük ártatlanságukat, emberségüket.

Ami – és ettől igazán jó Patrick Ness regénye – csak részben sikerül nekik. Todd és Viola összepiszkolódnak, sárba zuhannak jó párszor, mindkettejüket kísérti erő és hatalom, s nem mindig sikerül ellenállniuk a kísértésnek. Bukásaik igazi bukások, tévedéseiknek durva következményei vannak – és ami a legkegyetlenebb, hogy időnként egymás iránti elkötelezettségük vezeti őket csapdába vagy tévutakra. Ostobaságba hajló naivitásukat ugyanúgy kihasználják a pozitív, mint a negatív szereplők, nekik pedig meg kell küzdeniük a felnőtté válásért.

A három kötetben bőven marad fordulat az utolsó fejezetekre is, nem egyszer olyan, ami akár visszamenőleg is más színben mutatja az egész történetet vagy bizonyos szereplők cselekedeteit. Mégsem lesz túlbonyolított, erőltetett a regény. Egynéhány megoldás, ötlet persze ismerős innen-onnan (a közös tudatú bolygó az Avatárból például, de az igazi sci-fi olvasók tudják, hogy Asimov megírta már ezt az Alapítványban rég), ezek kombinálása mégis izgalmas, eredeti, meghökkentő művet eredményez.

Nyugtalanság, zaklatottság – erre mindenképpen fel kell készülnöd, ha belekezdesz a Chaos Walkingba. Mert a Zajon nem a Csend uralkodik, hanem valami más, ami még a Zajnál is félelmetesebb. Amit, na persze, csak úgy győzhet le Todd, ha mindent felad, kockára tesz és elenged.

Ez a könyv felráz és felkavar téged is, légy kamasz vagy nyugdíjas akár. Megráz és elgondolkodtat. Kilök a komfortzónából, és elindít valamerre.

De valami ilyesmi az irodalom dolga, nem?

Patrick Ness könyvei 10% kedvezménnyel
Patrick Ness – Chaos Walking Trilogy

Kés a zajban, Válasz és Kérdés, Háború a Békéért

Vivandra Kiadó 2012-2013

3500, 3500, 3750 Ft

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top