Archív

A szeg – 3

Uram, megkérhetném, hogy verje be ezt a szöget a falba? – válaszok Olaszországból, Belgiumból, Vatikánból – [Nógrádi Gábor írásai]

Olaszország

– Signore, megkérhetem, hogy verje be ezt a…?

– Naná, hogy beverem, bella signorina! Naná! Ez a legkevesebb, amit az ember egy szép hölgyért megtehet. Beverni egy szöget…? Már az is munka? Tudja, Nataska, mert így hívják, ugye, láttam ám a névtábláját. Natasa Gorgyulka, gondolom, orosznak tetszik lenni, de nem baj, szóval, tudja, Nataska, az én apám asztalos volt Nápolyban, úgyhogy egy szögbeverés nekem fityfirity! Haj, Nápoly, az ám a gyönyörű város! Járt már ott? Nem? Akkor fogalma sem lehet róla, milyen úgy élni, hogy az emberek egymásra mosolyognak az utcán. Annyi biztos, hogy az ott nem Oroszország, már bocsánat! Mosolyognak, énekelnek, s ha néha egy kis vér is folyik, hát Istenem…! Folyik az máshol is. Ott nálunk név szerint ismer mindenki mindenkit, a polgármestertől az utcakölyökig, úgy éljek! És képzelje: leállnak egymással beszélgetni az utcán! Úgy ám! Mindenki mindenkivel. Na, mondjuk az volt a legszebb, amikor a vak koldusunk, Paolo egyszer csak felkiált a templom előtt: Doktor úr, mikor nézné meg a könyökömet, mert mostanában egyre jobban fáj! Mire persze doktor Tornatore majd hanyatt esett. Merthogy ő volt, aki arra járt. Meg is kérdezte mindjárt a vakot:

– Te Paolo, hát honnan tudod, hogy én jövök, hisz meg se szólaltam?

– A cipője kopogásáról ismertem meg a doktor urat – vihogott Paolo, és a doktor eztán mindenkinek elmesélte, hogy Paolo a templom előtt…

Fél óra múlva.

– … de én csak fecsegek, cseverészek itt, pedig az előbb valamit kért tőlem, dolce signorina, szépséges szomszédkám, Nataska. Mi is volt az? Mi is? Idézzük csak fel!

– Semmi, Signore. Csak beszélgettünk.

Belgium (régi viccek alapján)

– Uram, megkérhetném, hogy verje be ezt a szöget a falba?

– Nos, az a helyzet, asszonyom, hogy a szöget… mint a Független Belgiumért Harcoló Szövetség tagja, nem verhetem be akárkinek. Úgyhogy meg kell kérdeznem: Ön flamand vagy vallon? Pontosabban szólván, Önben flamand vagy vallon vér folyik?

– Momentán egyik sem. Schwarz Herminának hívnak. Belga vagyok.

Vatikán

– Atyám, megkérhetném, hogy verje be ezt a szöget…?

– Hogy mi?! De nővér…! Ezt meg ne halljam még egyszer!

Folyt. köv.

FOTÓ: N. G.

KÖNYVEK A FÖLD MINDEN TÁJÁRÓL AZ ÍRÓK BOLTJÁBAN 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top