Archív

Gondolat-jel 2013. augusztus 4. Kossuth adó 11.05-11.58

Keresés a weben

Mindannyian óriásnak készülünk, aztán örülünk, ha a törpék aprómunkáját elvégezhetjük.

A Magyar Rádió kulturális hetilapja a közösségi emlékezet személyre szabott kétségeivel kénytelen szembenézni. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni magunkról, amikor csak úgy telnek az évek. A sziklából nem akar forrás fakadni, az élményeket görgetjük magunk előtt, holott szeretnénk már rendben magunk mögött hagyni az eseményeket. Nem elég megélni a történelmet, valami módon fel is kell dolgozni azt, hiszen ahány szemtanú, annyi esemény. Mondjuk a magunkét, miközben a máséba is bele kellene élnünk magunkat. Az ihlet nemcsak pillanat, de fölidézhető állapot is. Hogy volt, hogy volt! Hogy volt! Hogy volt! Ami lesz.

Antall – Kiss Gy. Csaba és a rendszerváltást kutató intézet ……………….……..… 07,40

Még meg sem kezdte munkáját a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, az elkötelezettek azonmód mások elkötelezettsége miatt neheztelnek. Elvitatják a szakértelmet azoktól, akiknek életműve csekély erőfeszítéssel föllapozható. Bíró Zoltán irodalomtörténész Kiss Gy. Csabát kérte föl tudományos főtanácsadónak.

Markovits Annamária – Vajdasági Tanyaszínház …………………………..….…….. 07,01

Úgy találtak otthonra, hogy vándorolni kezdtek, miközben az ekhós szekér romantikáját fölváltotta a traktorpöfögés, az álmokhoz fölzárkózott a pályáztatás és az elszámolás, a rögtönzéshez a választott színdarab. A toronyból Kovács Frigyes, Hernyák György, Magyar Attila, Gombos Dániel, és Nagypál Gábor.

Antall – Katkó Tamás El Kazovszkij beszélgetős könyve ………………….………… 07,20

A szerep ölte meg, amit ráosztott az élet. Helyzetgyakorlatai szétveszítették a kereteket, ahogy képei, de létezése is. A pályatárs, a mélyen hívő katolikus Katkó Tamás, aki fotóművészként követte útját, az Istenit látja kuszaságban is, és érzékenyen fogja az élet és a művek jeladásait. Talán ez az elfogulatlanság lehet az egyetlen közelítés és a felejtés ellen való orvosság.

Gergó Judit – Fűzfa Balázs Tizenkét legszebb magyar vers ………………………… 07,30

A kamaszok kappanhangja mindent vitt. Petőfit, Babitsot, József Attilát, Nagy Lászlót, Weörest. Hat év alatt könyv és konferencia sorozatot hozott össze Fűzfa Balázs irodalomtörténész, aki a jövőt akarja látni a versben. Tehát most ősszel Koltón még tovább nyílnak a völgyben a kerti virágok.

Antall – Oláh István és Szakály Zoltán Tündérmező Révfülöpön ………………..…. 07,35

Harapni lehetett a kultúrát, amikor Szatmárcseke a révfülöpi mólón sütögette a keleti országrész pecsenyéjét. Csutkai Csaba fotókiállítása a galériában az Egy falat tündérmező című kötet és honlap bemutatója is egyben, melyhez két vaskos, a középkori templom építészetet földolgozó szakmunka is társul. Az egyik ráadásul Opus Mirebile díjas is. A „sötét Szabolcs”, ahol minden világos.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Rozbora Zoltán

Műsorunkban Earl Klugh trió felvételei forogtak.

Három hétig elérhető: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth /Hangtár

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/Hangtár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top