Archív

Erich Lessing 60 ezer fotóját ajándékozta az Osztrák Nemzeti Könyvtárnak

Erich Lessing híres osztrák fotográfus olyan történelmi pillanatokat örökített meg pályája során, mint az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményei vagy az osztrák államszerződés aláírása 1955-ben.

Az ajándékozással az egyik legjelentősebb osztrák fotográfiai magángyűjteménnyel gazdagodik a nemzeti könyvtár állománya – írták a könyvtár csütörtöki közleményében.

A könyvtárnak adományozott felvételek között található mintegy húszezer fekete-fehér negatív az 1950-es és 1970-es évek közötti időszakból, köztük 1956-ban Budapesten készített fotók, az Ausztria önálló államiságát visszaadó 1955-ös államszerződés aláírásának aktusa, s a második világháború utáni újjáépítés időszakának hétköznapjait megörökítő felvételek. A könyvtárhoz kerültek Lessing történelmi személyiségekről – Charles de Gaulle-ról, Nyikita Hruscsovról, Konrad Adenauerről, Willy Brandtról és Dwight D. Eisenhowerről – készült portréi is.

A gyűjtemény másik részét az a mintegy negyvenezer nagyméretű színes dia alkotja, amelyeken az európai kulturális örökség jelentős műtárgyait, műemlékeit örökítette meg Erich Lessing.

„Örülök, hogy az ajándékozás révén biztosítva van fotográfiai hagyatékom szakszerű megőrzése és archiválása, s így mindig hozzáférhető lesz az érdeklődő közönség számára” – idézték a közleményben a fotóst.

Erich Lessing, aki július 13-án tölti be 90. életévét, a leghíresebb osztrák fotósok közé tartozik. Az 1940-es évek végén, az Associated Press hírügynökségnél kezdte pályáját fotóriporterként. 1951-ben a Magnum fotóügynökség tagja lett. Képeit olyan neves képes magazinok közölték, mint a Life, a Paris Match és az Epoca. 2012-ben saját galériát nyitott Bécsben.

Az angol nyelvűkönyv megrendelésre:

Lessing, Erich

Revolution in Hungary – The 1956 Budapest Uprising

14.000Ft helyett 12.600 Ft

A könyvből néhány fotót itt nézhetsz meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top