Archív

Magasiskola – írói alkotótábor és mesterkurzus Szekszárdon

Keresés a weben

A Mészöly Miklós elbeszélésének címét viselő alkotótáborról a szervezésben oroszlánszerepet vállaló Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatóhelyettese beszélt a Librariusnak.Liebhauser

A Mészöly Miklóselbeszélésének címét viselő alkotótáborról a szervezésben oroszlánszerepet vállaló Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatóhelyettese beszélt a Librariusnak.Liebhauser

Mi adta az ötletet a Magasiskola megrendezésére?

Mészöly Miklós, a Szekszárdhoz tartozó Porkoláb-völgyben, egy távoli rokona tanyájában írta meg – más, helyi ihletettségű munkái mellett – két nagyszerű regényét: “Az atléta halála”-t, és a „Saulus”-t. Mikor halála után felmerült a terület eladása, Szekszárd városa megvette a telket. Az egykori – építészetileg értéktelen és lakhatatlan – tanya helyére “A Pad” irodalmi, kulturális és művészeti egyesület alkotó házat kíván építeni. Az erről szóló szerződésben a város támogatja az egyesület ezen szándékát. A pályázati és egyéb források elégtelensége miatt csak a tervek készültek el, az építkezés még nem indulhatott meg. De hogy a terv ne merüljön feledésbe, felmerült a “Szekszárdi Magasiskola” írótábor ötlete. A Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár, illetve a Wosinsky Mór Megyei Múzeum a kezdetektől fogva támogatja a cél megvalósulását.

Genius loci?

A Mészöly tanya igazi értéke ma is az, ami egykor Mészölynek Miklósnak is fontos lehetett. Igen, a hely szelleme. Mészöly szavával a “sűrített Pannónia”. Igazi alkotó hely, ahol az évszázados kultúra, a természeti táj, és a borok érzéki öröme, úgy válik egységgé, ahogy a szekszárdi bikavért alkotó borok összeforrnak.

Hol kerül sor az előadásokra?

Mint említettem, a tanya alkotóborrá alakítása csak a tervek között szerepel. Amíg ez meg nem valósul, az előadásoknak és a műhelymunkának a Wosinsky Mór Megyei Múzeum által működtetett Irodalom Háza – Mészöly Miklós Múzeum ad otthont. http://wmmm.hu/ajanlo2. De hogy kimegyünk majd a Porkoláb-völgybe, és Mészöly emlékére megiszunk egy pohár bort, az biztos.

Mi a cél, milyenek lesznek a foglalkozások?

Az írótábor célja, hogy Mészöly Miklós szellemi örökségének jegyében azírásművészet formai, tartalmi, nyelvi és egyéb kérdéseit az irodalmi alkotás irántérdeklődők számára közel hozza, illetve módszertani segítséget nyújtson azoklehetséges, egyénre szabott megoldásaihoz. A számos hasonló profilú író iskolához hasonlóan a “Magasiskolában” is kimagasló írók, irodalmárok mesterkurzusa jelentené a képzés alapját.

Kik lesznek az előadók?

A minden év január 19-én, Mészöly Miklós születésnapján kiosztott “Mészöly Miklós Díjjal” kitüntetett írók, illetve barátaik jelentik azt a kört, akik a kurzust vezetik. Idén Tóth Kriszta, Baranyai László, Garaczi László, Győrffy Ákos, Kukorelly Endre, Nagy Ildikó Noémi, Péterfy Gergely és Szkárosi Endre lesznek a “tanárok”.

Kiknek a jelentkezését várják?

Nem kiforrott, kész alkotókat várunk, hanem olyanokat, aki valamilyen irodalmi „szakmában”, prózában, versben, drámában, esszében erőt, kitartást és tehetséget éreznek magukban. S természetesen azonosulni tudnak Mészöly szellemiségével.

Időpont, szállás, ellátás, díj?

Az alkotóborra július 8-13. között kerül sor. Szállást a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kara kollégiuma biztosít. A részvétel, koszttal, kvártéllyal együtt 40 ezer forintba kerül, diákoknak kedvezményt tudunk biztosítani. Esténként és esetenként baráti vendéglátásróla szekszárdi borászok és szakácsok jelesei gondoskodnak, s abban is biztos vagyok – teszem hozzá – hogy igyekeznek majd jó hírét kelteni a városnak.

Tudvalévő, hogy munkásságával és morális tartásával Mészöly jelentős hatást gyakorolt az akkori fiatal írónemzedék mára befutott tagjaira, többek közöttNádasra, Kukorellyre, Csaplárra vagy éppen Esterházyra. A Magasiskola célja, hogy „post mortem” a jelen reményteli fiataljaira is hasonló hatást fejtsen ki?

Ez így, ilyen direkten megfogalmazva nem szerepelt a céljaink között. De kétségtelen, a felsorolt előadók képesek arra, hogy tolmácsolják a szellemiségét. Ha valaki, hát ő megérdemli ezt. Nemcsak a modern magyar próza megteremtője, hanem egyben egy példaértékűen egyenes, tartásos személyiség volt. És ezt most sajnos nem árt újra erősen hangsúlyozni. Európai gondolkodás, és egyben ezer szállal a magyarsághoz, annak történelméhez kapcsolódó írói életmű. Tűhegy pontos megfigyelés, kegyetlen őszinteség, szikár, férfias pátosz és alig értékelt irónia, sőt talán még humor is… de ezt, akik a mesterkurzust vezetik, jobban tudják, mint én.

Hol lehet jelentkezni a MAGASISKOLÁRA?

A legegyszerűbb nálam, e-mailben. [email protected]

https://www.facebook.com/events/142242625900996/

A Magasiskola című könyv itt kapható

Mészöly Miklós máskönyvei

kedvezménnyel:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top