Archív

A veszprémi Szabad sarok – beszélgetés Kész Zoltánnal

A Szabadság sarokban olyan gyűjtemény található, ami egész Magyarországon egyedülálló. Főleg a gazdaságtudományi könyvek azok, amelyek itthon eddig semmilyen nyelven nem voltak elérhetők. Szőcs Henriette beszélgetése Kész Zoltánnal, a Szabad Piac Alapítvány igazgatójával.Kesz Zoltan

Kész Zoltán1997-ben végzett az ELTE angol szakán. A diploma megszerzése óta eltelt időben tanított általános iskolában, középiskolában, egyetemen, sőt egy évig Kaliforniában amerikai történelmet is. Számos angol nyelvű tankönyv szerzője. 2008. óta vesz részt különböző szabad piaci konferenciákon.

Amikor először olvastam a Veszprém Megyei Könyvtárban kialakított Szabadság-sarokról, mindjárt egy a videó megosztó portálokon keringő filmecske jutott az eszembe, a Szőke könyvtárba megy című. Végigkopogja párszor tűsarkakon az olvasótermet, zörög, csörög, a könyvtáros mindannyiszor lepisszegi. Végül a nő elrohan, és visszatér a hangtalanul működő csodaautójával, leparkol közvetlenül a pult előtt. Szóval, mit tehetünk szabadon a Szabadság-sarokban, ami a könyvek birodalmában szokatlan?

A Szabadság sarokban olyan gyűjtemény található, ami egész Magyarországon egyedülálló. Főleg a gazdaságtudományi könyvek azok, amelyek itthon eddig semmilyen nyelven nem voltak elérhetők, most legalább angolul megtalálhatják őket a kutatók, tanárok és diákok. Mivel a Szabad Piac Alapítvány egyik célja, hogy nevéhez méltóan szabadpiaci témakörben terjessze az ismereteket. A szerzők között megtalálható Adam Smith, Milton Friedman, Ludwig von Mises, Friedrich v. Hayek vagy éppen James Buchanan. Egy olyan gondolatvilággal ismerkedhet meg az olvasó, ami azt hangsúlyozza, hogy mennyire fontos a szabad kereskedelem és a kapitalizmus, hogy mindez akár erkölcsös is lehet, hogy fontos az egyén jogainak és tulajdonának védelme, megtaláljuk különböző interpretációját az állam és az egyén kapcsolatának, valamint az állami szerepvállalás mértékének.

Szabad sarokHogyan kapcsolódik a projekthez a Szabad Piac alapítvány?

Az alapítvány volt az, amelyik megpályázta az amerikai székhelyű Liberty Fund kiírását, s nagyon jutányos áron jutott a könyvekhez. A Szabad Piac Alapítvány eddig is fontosnak tartotta a könyvek terjesztését, s szerepet vállalt két nagyon népszerű könyv kiadásában. Az első Frederic Bastiat A törvény című munkája valamint az Ami látható, s ami nem látható című műve. E két rövid mű egy kötetben jelent meg. Legújabb kiadványunk Az erkölcsös kapitalizmus címmel jelent meg. Ebben olyan szerzők írásait mutatjuk be, mint Mario Vargas Llosa perui Nobel-díjas író, vagy Vernon Smith, aki közgazdasági Nobel-díjat kapott. Amúgy ezt a könyvet felajánlottuk iskoláknak, akik vállalják, hogy erkölcstan órán tanítanak is belőle. http://kapitalizmus.hvg.hu/2013/03/22/ezt-a-konyvet-javasoljuk-az-allami-erkolcstanorakra/

Miért ennyire jelentősek ezen kiadványok, hogy szükségét érezték a sarok létrehozásának? Ennyien olvasnának angolul? Hiszen a statisztikákban minduntalan az orrunk alá dörgölik, hogy a felnőtt korú lakosság alig olvas. A könyvtárak költségvetése rendkívül szűkös, nem futja például kortárs magyar szerzők műveinek beszerzésére. Nem kellene inkább őket támogatniuk, hiszen egy másik jópofizó, valójában sajnálatos módon igaz szlogen szerint „Vegyél egy könyvet – ments meg egy szerzőt!”?

Az alapítvány profilja mindenképp összevág a könyvek tematikájával, tehát kézenfekvő volt, hogy megragadjuk a lehetőséget. Az pedig, hogy kevesen tudnak angolul tény. Aki viszont beszél, az ne essen el egy ilyen jó lehetőségtől. A Szabadság sarok kezdeményezést egyébként felkarolta a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézete, valamint a Gazdaságtudományi Kar, akik reklámozzák diákjaik és kutatóik körében a lehetőséget.

Mivel foglalkoznak még?

Az Alapítványnak van egy nagyon sikeres blogja (www.kapitalimzus.blog.hu). Előadásokat tartunk ott ahova hívnak minket. Én személy szerint sokat járok nemzetközi konferenciákra, s ennek segítségével alapítványunk bekerült a nemzetközi szabadpiaci vérkeringésbe. Egyik legújabb projektünk pedig a Polgári Platform megalakítása, amelynek az a célja, hogy minél több embert meggyőzzünk arról, hogy menjen el szavazni jövőre, vegye a kezébe a sorsát és felelős polgáriként viselkedjen (www.rajtammulik.blog.hu).

További terveik a kultúra területén?

Ha hasonló lehetőséggel találkozunk, természetesen megpályázzuk, s tervezzük, hogy le is fordítunk párat ezek közül a könyvek közül párat.

 


Akciós könyvek széles választéka:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top