Archív

Benyovszky és a király

Augusztus folyamán a Honvéd Együttes – az idén Kossuth-díjjal jutalmazott Zsuráfszky Zoltán művészeti vezetése alatt – két olyan programot jegyez határainkon túl, amiket érdemes betervezni, ha amúgy is arra járunk. Grozdits Hahó írása.lib.02.01.Zambo

Persze az is elképzelhető, hogy valaki direkt ezek miatt kel útra!

Augusztus 10-én, Kassán, Európa Kulturális Fővárosában kerül sor – egy Ghymes koncertet követően – a Benyovszky című táncjáték előadására. A 2008-ban Szegeden már bemutatott darab új, rövidített – tehát feszesebb – verziója nem is kerülhetne jobb helyre! Ki szimbolizálhatná jobban Közép-Európa összetett, kívülről – és néha belülről is – nehezen érthető világát, mint Benyovszky Móric, aki szűkre szabott, de annál kalandosabb életében volt magyar huszár, szlovák földbirtokos, lengyel hazafi, orosz hadifogoly, hogy aztán Kamcsatkán át Madagaszkárig jusson.

A táncjáték ötlete Szarka Tamástól, a Ghymes együttes „oszlopától” származik, bár ő elsőre csak azt gondolta végig, hogy mennyire izgalmas lenne Benyovszky útját térképre vinni és végigmuzsikálni az útba eső népek zenéit. Az ötletből aztán Vincze Zsuzsa munkája nyomán lett darab, amihez Zsuráfszky Zoltán készített koreográfiát. Tóth Kázmér díszletei között Kaszás Gergő és Zámbó István alakítják az idősebb és az ifjabb Benyovszkyt. A Honvéd Együttes táncosai mellett a műsor sokszínűségét lengyel, cseh, szlovák táncegyüttesek, afrikai táncosok és felvidéki gyerekek is fokozzák. Mindezek fényében szinte nevetséges a jegy ára, amit három egységnyi európai fizetőeszközben határoztak meg. (Ha nincs szerencsénk, akkor addigra többe fog kerülni egy doboz cigi is.)

A másik program Kolozsvár főterén lesz, augusztus 25-én. Az István, a királyt mutatják be Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Honvéd Együttes táncosainak közreműködésével. (Az izgalmasnak ígérkező bemutatóra valószínűleg azért nem hullott – mostanáig! – annyi fény, mert mindenki az összevidnyánszkyzott, megkerényizett Alföldi Róbert szegedi rendezésére figyel: „vérszagara gyűl a média…”). A kolozsvári, utaztatható előadás több érdekességet is ígér. Egyrészt a darab címszereplője itt is Feke Pál lesz, mint Szegeden. Másrészt a darab rendezője harminc évvel ezelőtt táncosként vett részt a legendás „ős-eredetiben”, majd 2008-ban koreográfusa volt a Társulat által színre vitt Istvánnak. Harmadrészt nem kell se szélsőségesnek, se nacionalistának, se irredentának lenni ahhoz, hogy az ember elképzelje, mit lehet kihozni ebből a darabból. Ott, a Mátyás szobor mellett.

A képen Zámbó István, mint Benyovszky.

Könyvújdonságok 10%

kedvezménnyel:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top