Archív

Gondolat-jel 2013. május 26. Kossuth adó 11.05-11.58

Egymás agyára megyünk, pedig a megértés kódja is ott lakik a csonthéj alatt.

A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a kölcsönös közeledés, az elfogadás korlátait bontaná. Az örökös elhatárolódás akadálya a párbeszédnek. Azzal az ember nem tud vitába bocsátkozni, akit megbélyegez, akit leszól, akit kiutasítana a közéletből. A szellem nagy játszmáiban az ellenfeleinket sem válogathatjuk meg, legfeljebb hathatunk nézeteikre, ha érveinkre érdemes figyelni. Legalább abban meg kellene állapodnunk, hogy milyen legyen az a szalon, amelyhez képest szalonképtelen lehet egy magatartás. Európát kettészakította a vasfüggöny, ám a cölöpök helyét a győztesek tűzték ki. A két ismeretlenes egyenlet megoldó képletét, azóta is keressük. Tandíj vagy tehetség…

Antall – Freund Tamás agykutató a tudománytámogatásról …………………………. 07,45

Freund Tamás a világhírű magyar agykutatás egyik legfontosabb laboratóriumának vezetőjeként a magyar tudományfinanszírozás esélyeit is föl tudja mérni. A balatonfüredi Vaszary villában a Tempevölgy című folyóirat által kiadott „A csontfalak közt valami történik” című kötet bemutatója után.

Mács Ildikó – Bodonyi Csaba Miskolc szervetlen fejlődés ……………….…………. 07,15

Miskolc mesterséges lélegeztetésre szorul, mert a kiürült gyárépületek a kerteket és a lakótelepeket is magukkal rántották. A közösségi városfejlesztés nagy illúzióinak vége, miközben a panelek valós és gondolati felhasználása is kétségessé vált.

Antall – Fogarasi Attila és a filozófiára nyitott rés …………………………..……..… 07,10

Akadt magyar politikus, aki szerint nálunk túl sok a filozófus, ám a végzettség ebben a műfajban csak a kezdet. A megismerés mindössze ahhoz visz közelebb, hogy mit nem tud az ember. Ez a tudatlanság a legvonzóbb, amikor a mesterek keresése során önmagát találja meg az ember.

Gergó Judit – Czettler Ibolya a nyelv és a kifejezés kérdései ………………….……. 07,15

A hentes gyereke is megtanulta a verstant, de csak Csokonai Vitézből lett költő. Az iskola alakítja a nyelvet, de csak azzal dolgozhat, amit a családból hoz az ember. A kütyüket meg hozzáteszi a világ. Egy maroktelefon és a világban lebegő háló, amibe bele is lehet gabalyodni.

Antall – Petneki Áron és az Imago kiállítás Pannonhalmán …………………….….. 07,25

A műveltség hegye halmozódott föl a pannonhalmi évszázadok során, a tanítás gyakorlata, az ige hirdetése és továbbgondolása, a kertek ápolása, a szőlészet és a borászat felvirágoztatása közepette. Imago, azaz Portrék a Pannonhalmi Apátság Gyűjteményéből címmel Bogdán Melinda és Petneki Áron rendezett kiállítást és egy könyvet a sajtó alá.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Guzsaly Ilona, a hangmesterek Farkas Szilvia és Hegedűs Péter

Műsorunkban az East Wing együttes felvételei forognak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top