Archív

Pentameron-számmal jelentkezik a ROHAM folyóirat

A hírt a marosvásárhelyi Ariel Színházban közölték a ROHAM szerkesztői, ahol május 11-én, az Élő Könyvszínpad keretében mutatták be a korábbi lapszámokat és kiadványaikat.rohamvasarhelyen

A rendezvényenösszefoglalták az eddigi tapasztalataikat, illetve egy önálló kiállítást is installáltak Stark Attila, Baranyai B. András, Szöllősi Géza, Dorcsinecz János, Sirály Dóri és Vidák Zsolt munkáiból.

A ROHAM 2005 májusában jelentkezett legelső számával,címlapjának tanúsága szerint agresszív fantasztikus magazinként, ám a definíció mellett csak a helikopteres, dadaista jelmondat alapján – Egyre nagyobb az igény a helikopterekre! – lehetett találgatni a lap céljairól. Eleinte a zsáner-fantasztikummal és -fantasy-vel akartak leszámolni, 2007-ben azonban Stark Attila csatlkakozásával már körvonalazódik az új, szépirodalmi és művészeti profil. Ebben az évben jelenik meg Stark képregénye, a Kulo City, amelyegy zavaros történet egy majomszerűalakról, aki a tudatalatti “Belváros” nevű helyen lófrál.

Stark bizonyos értelemben újra feltalálta a könyvet – mondja Korchma Zsombor főszerkesztő az új felállást követően.Azt a könyvet, amely nem nagyipari termék, hanem kézműves alkotás.

Ugyanebben az évben sorra érkeznek a fiatal képzőművészek a laphoz: Szöllősi Géza, Baranyai András, Vidák Zsolt, Kárpáti Tibor; a lap ötödik száma pedig már Szöllősi Géza művészeti vezetésével készül. A magazin a szokványos folyamai mellett tematikus számokkal is jelentkezik (erotikus, rendszerváltós-fantasztikus), amelyekben egy vagy több képregény is szerepel.

AROHAMmagazin a tökéletes lapot keresi, állítják a szerkesztők. Szüntelenül változik, és még hallgatni is tud, ha önmagához képest nem bír újat mondani.

A 11-ik számot, amellyel három évnyi hallgatás után idén ősszel rukkolnak elő, teljes mértékben Giambattista Basile 17-ik századi nápolyi mesegyűjteményének, a Pentameronnak szentelik, és egy igazi „kézműves ROHAM” létrehozását tűzték ki célul. Az új számot nem csupán azért építik a Pentameron, más néven A mesék meséje köré, mert a gyűjtemény egybevág a kézműves koncepcióval, hanem azért is, mivel az európai irodalom alapművének tartják, igazi ősfantasy-nek.

Király Kinga Júlia Mesék meséje blogja

Ha mesekönyvre vágysz:

Megrendelem gomb

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top