Archív

Az első író, aki Aranykalászos gazda lett

Hartay Csaba író, költő, lapunk szerzője az első és egyetlen a kortársmagyar irodalmi életben, aki vitathatatlan szerzői kvalitásai mellett Aranykalászos gazda lett. (A szerzőt Podmaniczky Szilárd kérdezi)

Hartay marha kornyezetben

Mit is jelent ez pontosan? Milyen procedúrát és következményt?

Zaklattak hónapokon át állatokkal, növényekkel, paraszti öntudattal és tűzvédelmi szabályzatokkal, de jól viseltem. Ha az ember tehenészeti telepen költő, azt megjegyzik az irodalmi életben. Parasztként írni csak igazán nagy dolog, bölcsészként túl kézenfekvő. Egyébként az aranykalászos gazdaképzés az 1900-as évek eleje óta létezik Magyarországon, felér egy szakmunkás bizonyítvánnyal. Sőt. Már az én nagyapámnak is volt ilyen végzettsége, akit nagyon tisztelek. De ha ezt meghallaná ma, hogy tisztelem, röhögne egyet, és azt mondaná, hogy igyak meg inkább egy nagy pohár fügebort, amit ő készített. Próbálom bizonyítani, mennyire komoly lettem, de nem megy. Ez nem parasztvakítás. Én vagyok a paraszt, aki vakon dolgozott eddig, de most már látom a kisorolt kukoricát, mert itt a papír a kezemben.

Hogyan fogja befolyásolni az új címed írói munkáidat?

Agrosznob leszek. Olyan költőkkel nem állok szóba, akik nem tudják, hogyan keletkezik a hígtrágya. És innentől ki tudom majd számolni egy szövegnek nem csak a sortávolságát, hanem a folyóméteren történő tőtávolságát is. Tudni fogom, mennyi műtrágya kell egy kéziratra, hogy a könyvheti kelésre megfelelő lombozatú legyen. Traktorban ülve is lehet verset írni, csak nem kéne közben beindítani. Kultivátorozásnál előny, ha tudja az ember, mit jelent ennek a mondatnak az első szava. Versnél ez nem mindig így van.

Én egyszer fölvettem az életrajzomba, hogy ezüst- és bronzfokozatot nyertem a Balatonátúszást előkészítő téli edzésen. Aztán kitöröltem, mert azt gondoltam, nem lesz hozzá humorérzéke a kurátori közegnek. Te fölveszed az Aranykalászos gazda végzettségedet a szakmai életrajzodba?

A Wikipédia dönt, nem szólok bele. Legfeljebb ajánlom nekik, hogy legyen egy kis komolysága a honlapnak. A szakmai életrajzom most rajzolódik igazán, eddig irkafirka volt csak. A tanfolyam díja egyébként felér egy negatív ösztöndíjjal, és ha még hozzá vesszük azokat a verseket, prózákat, amiket a tanfolyam-látogatás miatt nem írtam meg, még nagyobb vagyontól estem el.

Nagyon hiányzik a kortárs irodalomból egy ütős mezőgazdasági regény. Ha valaki, akkor te meg tudnád írni. És ez nem is kérdés.

Gondoltam rá, hogy a gazdatételeimet megjelentetem a saját nevem alatt. Szerintem az 500 oldalas jegyzeteimből kitelne egy izmos vendégszöveg. A címoldalon egy silókombájn lesz, meg egy fésűsmerinó juhocska. Szeretem a merész kombinációkat. Nem beszélve a kombájnokról és a kombinátorokról, de ez már irodalomelmélet.

Méltóképpen megünnepelted az új címedet?

Egy régi, jó barátom mondta, hogy igyunk kedd délelőtt. Én meg bambán kérdeztem vissza, hogy miért? Mert megtehetjük – válaszolta. De ez régen volt. Ma már nem tehetem meg a kedd délelőtti sörözést. Át kellett rendeznem az életem a mezőgazda lét miatt. Szerdán iszunk.

Hogyan szólítsunk a továbbiakban?

Majd én szólítalak benneteket, elkóborolt bárányaim, anyakocáim, üszőim. Csak várjatok a Gazda hívó szavára!

Hartay Csaba könyve kedvezménnyel:

librarius ib rendelo

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top