Archív

Mikroszkopikus nagyságú új légyfajt fedeztek fel

A parányi rovart a Pán Péter-mese apró tündérének, Csingilingnek az angol neve után Tinkerbella nanának nevezték el.tinkerbella nana2

A légy a parányfürkészek közé tartozik, és alig 250 mikrométer. (Egy mikrométer a milliméter ezredrésze.) Családjának többi tagjához hasonlóan parazitának számít, mert más rovarok tojásai és lárvái szolgálnak számára táplálékul. Nem véletlen, hogy akadnak gazdálkodók, akik tudatosan bevetik őket a növényeket pusztító rovarkártevők ellen.

A LiveScience tudományos hírportál szerint a parányfürkészek több más faja is rendkívül apró. Például a hawaii Kikiki huna hossza éppen hogy csak eléri a 0,13 millimétert – akkora, mint egy rajztoll hegye.

Mikroszkóp alatt a Tinkerbella nana igencsak fura szerzet képét mutatja. Hosszú, vékony szárnyai vannak, amelyek hajszerű bojtban végződnek. A tudósok szerint ez a szárnyforma repülés közben segít a rovaroknak a turbulencia és a légellenállás leküzdésében – ehhez azonban az kell, hogy szárnyukat másodpercenként több százszor mozgassák.

A Natural Resources Canada kutatói Costa Rica Alajeula tartományában bukkantak az apró teremtményekre: leveleken és avarban elhelyezett rovartojások vezették célhoz őket. Vezetőjük, John Huber úgy nyilatkozott: tulajdonképpen a tudósok nemigen tudják, hogy milyen a legparányibb rovar, ám valószínűleg közel lehetnek a megtalálásához – ha esetleg nem lelték volna még meg.

Az új légyfajról a felfedezők a Journal of Hymenoptera Research című kiadványban számoltak be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top