Archív

Hát így megy ez

szanko1

Az egyetlen munkahely az országban, ahol a politikai megosztottság közepette is szokás őszintén, nyíltan beszélni egymással – legalábbis egymás között –: a parlament.
(Bakos András írása)

„Vigyázzá, megszülsz!” – intette óva egy kormánypárti országgyűlési képviselő Szél Bernadettet, az LMP társelnökét munka közben. A körülmények nem ismertek, de valószínű, hogy a férfi arra célzott, a nő túlságosan nagy eréllyel bizonygat valamit, még a végén megerőlteti magát. A megjegyzésből, miután a képviselőnő idézte a Facebookon, hír lett. Néhány óra alatt vagy ötven portál vette át, hiszen otrombaság ilyet mondani, olyasvalakitől pedig különösen elfogadhatatlan, hogy a szüléssel gúnyolódik, akinek választott értékrendje szerint ez a legszentebb esemény, ami egy nővel megtörténhet. Mostanra több ezren eltűnődtek azon, miféle emberek ülnek a tisztelt házban, és tényleg őket érdemeljük-e. Pedig ez a történet elsősorban a nyíltságról és az őszinteségről szól.
Egy másik képviselőnő, Osztolykán Ágnes februári blogbejegyzése szerintaz esti ülés után megkérdezte képviselőtársaitól, haza tudnák-e vinni. Erre valakitől azt a választ kapta, hogy „hazaviszlek, de magamhoz”, Zagyva György Gyula pedig azt mondta neki, „attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek”, vagy: „ledöfnének”. Nem lehet eldönteni, pontosan melyiket mondta a jobbikos honatya. Utóbb azt állította, hogy az utóbbit, és szerinte ez azért nagy különbség, mert ő csak rutinszerűenkapcsolódott többi férfi kollégája megjegyzéseihez. Zagyva megnevezte Vágó Gábort és Ivády Gábort, szerinte ők voltak előbb ésigazán udvariatlanok Osztolykánnal. Vágó erről így írt a blogjában: „Bazmeg, Gyula, legalább ne kamuznál! Az Indexnek elismerted, majd a hvg-nek azt mondtad, hogy egy betű eltérés óriási értelmezési különbséget hord magában. Most meg rám kened, hogy tahó vagy. Hétfőn a szavazások után hazamentem, így ott se voltam”. Később azt írta Vágó, hogy megbeszélte a dolgot Zagyvával: „Odaálltam elé, és mondtam, hogy sunyi gyáva alak. Hosszas keménykedés után bocsánatot kért, mert tényleg nem voltam ott. De kijelentette, hogy ezen túl ő is mindent kiblogol, mert Ági felrúgta az íratlan szabályokat. Szerinte ha nem akarunk ketrecben élő zombik lenni, akkor nem lehet ilyen kibeszéléseket megtenni, amit az Ági csinált.”
Ebből világos, hogy nem öncélú eza nyíltság és őszinteség. Feszültséget old, abból a szabályozott tudatállapotbóleszméltet, amely a nyilvános politikusi munka velejárója. A Vágó és Zagyva által említett íratlan szabály nyilván az, hogy ezt titkolni kell. Eszerint biztosan nem kordivat, nem a legutóbbi választások óta létezik. Talán egyidős, egylényegű azzal a házzal.
Olyan közösségi élmény, amelyet a nép csak választott képviselői útján ismerhet meg.
Ilyenkor föllebben a függöny egy pillanatra, és lehetetlen nem gondolni azokra az időkre, amikor ez már nem lesz jellemző. Amikor ők már nem csak egymással, egymás közt beszélnek és viselkednek ilyen leplezetlenül, hanem velünk is.
Nem tudnám eldönteni, hogy ez az aranykor kezdete lesz-e, vagy a világvége.

Fotó: Farkas Judit Zsuzsanna (Szakrális szánkódomb Szegeden.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top