Archív

Újraindult a kerecsensólyom „valóságshow”

Tavaly már átlagosan mintegy 500 fő figyelte folyamatosan a „valóságshowt”, amelynek csaknem háromezer rajongója van a Facebook közösségi oldalon.kerecsensolyom

Elindult az a folyamatos, interneten keresztül követhető fészek-megfigyelési program, amellyel egy kerecsensólyom család életét láthatják az érdeklődők a kikeléstől a fiókák kirepüléséig.

Tavaly 106 országból több ezren követték figyelemmel az eseményeket, idén pedig még nagyobb nemzetközi sikerre számíthat a műsor.

A MAVIR Zrt. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált LIFE+ programmal együttműködve évek óta telepít a madarak számára biztonságot nyújtó műfészkeket nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopaira.

Tavaly már átlagosan mintegy 500 fő figyelte folyamatosan a „valóságshowt”, amelynek csaknem háromezer rajongója van a Facebook közösségi oldalon. A www.mavir.hu weboldalon látható közvetítés több kameraállásból és HD-felbontásban is elérhető. Újítás, hogy a bekamerázott kerecsenfészek mellett több, az ország különböző pontján található műfészkeknél is „fotócsapdákat” telepítettek a szakemberek. Így várhatóan más, az oszlopokon oltalomra találó madárfajok életébe is sikerül majd bepillantást nyerni.

A ragadozómadár-fészek megfigyelési program keretében az érdeklődők nemcsak nyomon követhetik a kerecsencsalád életét, de mind a szülőpárra, mind pedig a fiókákra vonatkozó névadó versenyben is részt vehetnek. A nyertes névadók jelen lehetnek a fiatal madarak meggyűrűzésénél is, amelynek egyes mozzanatait szintén élőben közvetítik majd az interneten. A szervezők emellett számos, a madarak életmódjával kapcsolatos vetélkedővel szeretnék színesíteni a kerecsensólymok megfigyelését.

A ragadozómadár-védelmi program keretében a MAVIR munkatársai a természetvédelmi szakemberek javaslatára telepítették a madarak számára kialakított műfészket egy úgynevezett „fenyő” típusú oszlopra, 25 méteres magasságba. Ezt követően pedig két HD-minőségű kép rögzítésére alkalmas kamerát szereltek fel a folyamatos megfigyeléshez. A technika kivételes megfigyelési lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, beleértve az ornitológusokat, akik számos új információt szereznek így a fokozottan védett madarak életéről, amit később fel is tudnak használni azok védelme érdekében.

A kerecsensólyom globálisan veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. Becsült világállománya legfeljebb tizenkétezer párra tehető, de a Kárpát-medencén kívül már évtizedek óta folyamatosan csökken a fészkelő párok száma.

Magyarországon az intenzív védelmi munka 1980-ban kezdődött, amelynek köszönhetően az akkori mintegy harmincról mára kétszáz fölé emelkedett a párok száma. A munka kiteljesedését jelentette az Európai Unió LIFE programjai által támogatott, 2006-ban indult első, majd 2010-ben kezdődött második kerecsensólyom-védelmi program. Utóbbi 2014-ig tart és a magyar szervezetek szlovák, román és bolgár partnerekkel működnek együtt a faj védelme érdekében, átadva a hazai tapasztalatokat, amelyek nyomán például a térség országai már a magyar minta alapján kezdtek műfészek-telepítésekbe.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top