Archív

Sikerrel debütált a New York Művész Páholy

Zsúfolásig megtelt a New York Kávéház történelmi Mélyvíz terme. A szezon első Művész Páholy estjén Bródy Sándor unokáját, a neves reklámszakembert, írót, üzletembert, Alexander Brody-t 80. születésnapja alkalmából köszöntötték a barátok, a vendégek és a szervezők a Világ Legszebb Kávéházában.Brody 7

 

A rendezvényen Alexander Brody nem csak emberi nagyszerűségéről, tudásáról, tájékozottságáról tett tanúbizonyságot, hanem kitűnő humoráról is.

Ehhez csatlakoztak vendégei, barátai is. A rendezvény nyitó dala az az 1977-es Fonográf szerzemény volt, az Álomszép Regény, melynek szövegét Bródy János írta, és New York Kávéházban játszódik.

Brody irAz eseménysorozat háziasszonya, Juhász Anna Alexander mellé meghívott beszélgetőpartnerként barátait ültette, hogy egyaránt idézzék fel a Kávéház történetét és közös barátságuk fontosabb momentumait. Elsőként Saly Noémi kávéház-és Budapest-történész mesélt a Kávéház múltjáról, aki sziporkázó stílusával azonnal elnyerte a közönség tetszését, ezzel megteremtve az egész este könnyed, fesztelen hangulatát. Természetesen szó esett a kávéházak kultúrában elfoglalt kimagasló szerepéről is, amelyhez Alexander Brody többek között hozzáfűzte: az információ legfontosabb csomópontja volt a társadalmi, közösségi élet egyik színtere, a kávéház, a New York Kávéházba például 400 féle újsághoz lehetett hozzáférni.

Nyáry Krisztián irodalomtörténész Alexander Brody nagyapját, Bródy Sándort és nagybátyját, Hunyady Sándort méltatta, és egy meglepetéssel érkezett: a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából egy 100 éves hangfelvételt hozott magával. Ezen Bródy Sándor olvasott fel egy részt „Ádám Anna” című regényéből. A mű teljes egészében soha nem készült el, bár Bródy-t kifizették elkészítéséért. Nyáry Krisztián az elmúlt év egyik legsikeresebb szerzője lett „Így szerettek ők” című irodalmi szerelmeskönyvével és a facebookon elindított, klasszikus magyar írók és költők szerelmi életét bemutató blogjával.

A köszöntők és beszélgetők sorában ott volt Csányi Vilmos etológus-író is, aki jó barátként szólalt fel, és humorral alaposan megtűzdelt szövegével nagy sikert aratott mind az ünnepelt, mind a közönség körében. Alexander Brody „Barátaim könyve” című kötetében így ír Csányiról: „Ha megkérdeznének, kit vinnék magammal egy lakatlan szigetre, először azt válaszolnám, egy csinos hölgyet. Majd ezt elvetve a választásom Csányi Vilmosra esne.” Csányi laudációja ebből a gondolatból indult ki és ennek a szigetbeli közös útnak a napjait mesélte el.

Barátként köszöntötte az ünnepeltet Bächer Iván író, a meglepetésvendég pedig Jaksity György közgazdász volt, aki saját írásában (Krúdy Gyulaként) emlékezett meg barátjáról.

Brody 4Bródy János zeneszerző, énekes az est alatt két alkalommal is dalra fakadt, és az is kiderült, valódi rokoni szálak fűzik össze kettejüket. Bródy János dédanyja Alexander Brody nagyapjának testvére volt. A zeneszerzővel kapcsolatban Alexander Brody megjegyezte: „örülök, hogy a családnak van még tehetséges tagja.”

Az est folyamán többször is bebizonyosodott, hogy Alexander Brody mennyire értékeli az élet apró, ám a valódi boldogságot rejtő örömeit. Az est háziasszonya, Juhász Anna kérdésére azt mondta: „Boldog vagyok állandóan. Nem épülök le, – fel sem épültem soha. Nekem egy szép naphoz elég egy sárga rózsa és egy gyermek mosolya.”

A New York Művész Páholy az eddigi Irodalmi Páholy és Színész Páholy egyesítésével, az eddigi vezérlőelveket megtartva, ám kibővített tartalommal jött létre. A szervezők köre is kibővült. A Világ Legszebb Kávéháza mellett megjelent a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser lett.

A kéthetente jelentkező programsorozat következő estje március 25-én, hétfőn este 19.00 órakor lesz. Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy

2 hozzászólás

2 Comments

  1. István Torma szerint:

    Megosztottam volna, de nincs kép a megosztásnál…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top